уторак, 04.04.2017, 14:26 -> 15:18
Sremuš sve traženiji
Samonikla biljka sremuš, zbog svojih lekovitih i hranljivih, sastojaka sve je traženija. Prati bukove šume, ima je po Evropi, a rasprostranjena je i u našim krajevima. Zbog ukusa koji podseća na beli luk, konzumira se kao salata i začin. Kao organska biljka uklapa se u savremene trendove ishrane, a i jedan je od najpopularnijih lekova u narodnoj medicini.
Za razliku od proizvoda, koji prvi na pijace u proleće, stižu iz bašti i plastenika, sremuš dolazi iz prirode. Ima ga na gotovo svakoj tezgi od marta do maja.
"Vodim računa o ishrani", kaže jedna od starijih Kruševljanki koja kupuje sremuš. "Koristim maslinovo ulje, sremuš samo isečem, stavim kap maslinovog ulja i to jedem svaki dan."
Mnogi gaje sremuš u Pepeljevcu kod Kruševca.
Prodavci kažu da ga beru ljudi na Jastrepcu, posebno na lokalitetu Dobre Vode. Donose ga na pijace ujutru i prodaju na veliko.
Na Jastrepcu ga ima u izobilju, jer ova planina obiluje vlažnim bukovim šumama koje su njegovo prirodno stanište. Raste u rano proleće kada drugog zelenog bilja gotovo i da nema, pa ga je lako pronaći. Ipak iskusni savetuju da se bere list po list.
"Moramo da budemo obazrivi, jer dešava se da se greškom ubere biljka kozlac koja je slična. Razlika izmedju ove dve biljke je očigledna iu listu i ne dešavaju se tako česte greške, ali zbog toga što rastu jedna uz drugu potrebno je biti obazriv", kaže Moma Petrović.
Moguće ga je pomešati i sa đurđevkom i mrazovcem, pa je pre branja najbolje proučiti razlike u literaturi.
Sremuš, divlji luk ili cremboš kako ga ovde na Jastrepcu zovu zaslužio je mesto na naslovnoj strani stare knjige o ishrani u prirodi. Zbog hranljivih, ali i lekovitih sastojaka.
Sremuš između ostalog sadrži, alicin prirodni antibiotik.
"Pozitivno utiče na gastrointestinalni trakt, praktično ima zaštitni efekat kada su naša creva u pitanju. Ono što je drugo važno je da ima dosta hlorofila, puno vitamina C, beta karotena. To su sve antioksidansi koji povoljno utiču na kardiovaskularni sistem", kaže dr Vesna Rakonjac, nutricionista.
Njegova lukovica i list obiluju eteričnim uljima.
"Ko želi može sam da napravi za sebe tinkturu. Za kućne potrebe može lepo da se napravi sa komovom rakijom. Jedan deo sremuša i pet delova komove rakije, ostavite da odstoji 40 dana, procedite i imate lek za celu godinu", kaže Ljubiša Matić, farmaceut.
Kako sneg kopni tako se i ova biljka približava vrhovima planina. Na Jastrepcu smo nepregledne tepihe sremuša zatekli na 800 metara nadmorske visine. I berače kojih je sada mnogo manje, nego osamdesetih godina, kada su sremuš Hrvati na veliko otkupljivali za začine.
rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар