Zbog zaleđenih reka oskudnija ponuda u ribarnicama

Već nedelju dana na požarevačkoj pijaci teško se dolazi do sveže rečne ribe, a šarana nema u opšte. Dunav i ribnjaci su zaleđeni, a domaćini koji proslavljaju Svetog Savu snalaze se na razne načine.

Od Svetog Jovana, šaran i druga rečna riba na požarevačkoj pijaci ne mogu da se nađu, a već posle Svetog Nikole, cena kilograma šarana skočila je sa 390 na 500 dinara.

Jedina sveža rečna riba koja se može pronaći na požarevačkoj pijaci ovih dana je pastrmka. Iako je šaran skoro uvek prvi izbor za slavsku trpezu u ovom kraju, ove godine, to će biti pastrmka.

Pošto je sada razlika u ceni između šarana i pastrmke samo 50 dinara, domaćine je to manje pogodilo finansijski, a više zbog ukusa i navike. Većina njih bi uvek radije kupilo šaran, baš zato što je masniji.

Pošto su ribnjaci zamrznuti, prodavci, ne znaju da li će rečne ribe biti i u februaru.

"Trenutno nema, na žalost. Postoji velika potražnja za Dunavskom ribom, međutim, zbog problema sa ledom u zastoju smo sa isporukom", kaže Goran Mujković, vlasnik jedne od ribarnica u Požarevcu.

Vojkan Mikuljević, prodavac u drugoj ribarnici kaže da dobijaju ribu i od alasa. "Pošto je Dunav zaleđen, sve rezerve koje su imali potrošili su. Ostale su male rezerve smuđa i soma, ali je i to na izdisaju."

Pored pastrmke, trgovci kao svežu nude i morsku ribu. Brancin i oradu za 1.300 dinara, a losos za 2.500 po kilogramu. Ali domaćini koji proslavljaju Svetog Savu su još vispreniji. Mnogi su goste pozvali da dođu na drugi dan slave, kada može da se jede pečenje.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. март 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом