Niš dobio najsavremeniji ultrazvučni skener za dojku

U Niš je stigao najsavremeniji automatski ultrazvučni skener za dojku, prvi takav u Srbiji. Od zemalja u okruženju iima ga samo Bugarska i to za pacijentkinje koje na pregled idu u Sofiju. Prednost aparata, kojim se otkriva rak dojke u najranijoj fazi, nad drugim apartima kakav je mamograf na primer je taj što mogu da se kontrolišu pacijentkinje svih uzrasta, čak i devojčice.

Kada je odlučila da kupi najsavremeniji aparat za otkrivanje ranih promena u tkivima dojki pacijentkinja, Nišlijka Olivera Sinđelić se kaže ni trenutka nije dvoumila. Želela je da i mlađim ženama da mogućnost da na vreme otkriju maligne ćelije i krenu na lečenje, jer se, dobro poznata mamografija, ne preporučuje mlađim osobama.

"Kada dobiju ovu informaciju da postoji ovakva neka metoda koja nije zračna pre svega, da nije bolna i koja vam daje apsolutnu preciznost daje zapravo sigurnost svakoj mladoj osobi da godinu dana nakon takvog jednog pregleda bude apsolutno mirna", kaže Olivera Sinđelić, poliklinika Human Niš.

Bezbolno, bez zračenja pacijenktinje su na pregledu do pola sata. Radiolozi i onkolozi na monitorima uočavaju i najsitnije detalje u tkivima dojki i eventualne promene.

"Mogu da se dobiju i promene kod tih takvih gustih dojki koji inače kod ostalih metoda ne možemo da dobijemo znači mi možemo da vidimo taj karcinom koji se pojavljuje u kanalicima vrlo da kažem konforno u odnosu na momografiju ili magnetnu rezonancu, koja je jako skupa metoda, tako da ovom metodom mi dobijamo 60 preseka dojki počev od bradavica do rebara", kaže dr Biljana Đokić - radiolog.

Lekari podsećaju da loše životne navike treba menjati, da su redovni pregledi neophodni i da ne treba zaboraviti da je rak dojke najučestalija bolest kod žena.

"U prošloj godini otkriveno je 4.000 novoobolelih i 1.600 od toga je smrtnih ishoda. Na broj obolelih ne možemo da utičemo, ali možemo da utičemo na rano otkrivanje karcinoma, kad ta bolest ili jedan apsolutno bolji prognostički značaj, a to znaci 96 procenata petogodišnjeg preživljavanja", kaže dr Milijana Lazović, radiolog KC Niš.

Za ovaj trodimenzionalni ultrazvučni aparat, kakav imaju najsavremenije svetske klinike, od kada je stigao u Niš, zaintersovane su i žene iz regiona, sa juga Srbije, Kosmesta, ali i iz susedne Makedonije.

                                                                                                                          rts.nis@rts.rs
                                                                                                                    +381 18 236 588

 

 

 

 

 

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару