Sve više proizvođača kukuruza šećerca

Sve je više poljoprivrednika koji se zbog profitabilnosti opredeljuju za proizvodnju kukuruza šećerca. Među njima je i Milorad Zavišin iz Kikinde koji je uzgoj ove kulture započeo pre četiri godine.

Ove godine šećerac je posejao na sedam jutara u različitim rokovima setve. Zarada od šećerca može biti i duplo veća u odnosu na merkantilni kukuruz, mada je proizvodnja skuplja i zahtevnija.

Milorad Zavišin se odlučio za dve sorte "rojaliti" i "enterprajz", jer su se pokazale kao izuzetno rodne. Sve što proizvede plasira na beogradsku kvantašku pijacu. Agrotehičke mere koje primenjuje slične su kao kod proizvodnje merkantilnog kukuruza.

"Nakon setve sledi prskanje protiv korova, špartanje i prihrana. Pošto šećerac ima plitak korenov sistem navodnjavanje je obavezno, ali ova godina je je bila izuzetno dobra tako da nijednom nismo morali uključiti sistem za navodnjavanje", dodaje Zavišin.

Berba je trajala dvadesetak dana. Zavišin ističe da je ova godina jedna od retkih sa skoro idealnim uslovima za proizvodnju kukuruza. Objašnjava da se sa berbom kreće u pet sati ujutro, pa sve do sedam do kada treba ubrati oko osam hiljada klipova.

"Angažujem nadničare koji u mom dvorištu šećerac pakuju u vreće u kojima mora biti pedeset klipova. Svi moraju biti izuzetno kvalitetni, bez ikakvih  oštećenja i plamenca, da bi ih mogao prodati na beogradskoj pijaci", kaže on.

I pored dobre zarade Milorad Zavišin ne namerava da proširuje parcele pod ovom kulturom, jer smatra da tržište nije toliko veliko da bi na njega mogao plasirati veće količine robe od
dosadašnjih.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745
                                                                        

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. новембар 2024.
12° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње