Proizvođač kornišona iz Kikinde

Poljoprivrednik Radovan Sivčev je jedan od malobrojnih proizvođača kornišona u Kikindi. Uzgaja ih preko 40 godina, a za ovu godinu kaže da je jedna od rodnijih.

Sivčev kornišone gaji uvek na dva i po jutra. Ovogodišnju berbu započeo je pre nekoliko dana i
ako ga vreme posluži imaće, procenjuje, i do 25 branja. Naglašava da je uzgoj ove kulture težak posao.

"Kornišone treba podići, sačuvati od bolesti, prihranjivat i okopavati dva do tri puta da bismo imali čistu površinu", kaže Sičev.

Za svaku berbu Sivčev angažuje po dvadesetak nadničara.

Zora Prodanov u šali kaže da će kod Sivčeva zaraditi i penziju, jer na njegovoj njivi  bere  preko dvadeset godina.

"S berbom se kreće ujutro u pet, pa sve dok se ne završi, i nije lako", objašnjava Zora.

"Stalno si sagnut, svaku lozu u brazdi treba okrenuti i s jedne i druge strane da bi se videli krastavci. Teško je, ali moramo da radimo, jer nemamo druge izvore prihode", dodaje ona.

Među nadničarima je i dvadesetšestogodišnja Milana Glušica, po struci trgovac i samohrana majka šestogodišnjeg deteta.

"Dolazim u nadnicu, jer ne mogu naći posao u struci. Obavljam sezonske poslove sve  do jeseni da bih prehranila porodicu", kaže ona.

Nakon branja sledi sortiranje kornišona po klasi, a to zna da traje i košta. Radovan Sivčev je zadovoljan rodom i kvalitetom, međutim, teži deo posla je, kao i uvek, prodaja. Ipak, očekuje da će mu se trud, kao u najvećem broju prethodnih godina, isplatiti.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. новембар 2024.
4° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње