Počela berba domaćeg paradajza u plastenicima

Na pijacama i u prodavnicama uvozni paradajz prodaje se već duže vreme. U Gornjoj Vranjskoj kod Šapca, selu poznatom po uspešnim povrtarima, počela je berba domaćeg paradajza u plastenicima.

U 70 plastenika na 2,5 hekatra, članovi porodice Gajić i radnici, za oko tri sata nabrali su dve tone paradajza. Zadovoljni su kvalitetom prvog roda, koji je, tvrde, bolji od uvoznog.

"Ja mislim da je naš paradajz pre svega zdraviji i kvalitetniji nego što je uvozni paradajz. Ovo je naše prvo branje do sad, u narednom periodu očekujemo veće količine, do 15 tona dnevno", kaže Dušan Gajić iz Gornje Vranjske.

 U selu gde skoro svako drugo domaćinstvo gaji paradajz, u rodnoj godini na jednoj biljci ubere se oko četiri kilograma zrelog ploda.

"Dosta je paradajza ovde, da ne preteram, kod nas desetak ima sigurno 300 hiljada struka", kaže
Dragan Gligorić iz Gornje Vranjske.

Pored stalnih kupaca iz Srbije, paradajz iz Gornje Vranjske izvozi se i u susedne zemlje, zbog čega se ne bere potpuno zreo plod.

"Paradajz se bere manje zreo iz razloga transporta, veći deo paradajza ide na inostrano tržište, npr. put Zagreba, Zadra, Slovenije. Ne gubi na kvalitetu, bude potpuno zreo, i možda najbolji za korišćenje kada stigne tamo", kaže Dušan Gajić iz Gornje Vranjske.

Od početka godine, posla u plastenicima ima svakog dana, a često se radi i do kasno u noć. Za dnevnicu od 1.500 dinara, dva obraka i tri kafe, u Gornju Vranjsku radnici dolaze i iz okolnih sela.

"Nije teško, ali ostajemo duže, do 12 noću, kako ima više paradajza, tako i mi ostajemo", kaže Dikosava Vasiljević iz Matijevca.

"Znači mi, jer nemam gde da radim, realne su gazde, divni su prema nama, isplaćuju nas na vreme", kaže Gordana Alimpić iz Nakučana.

Pored zadovoljnih radnika, cenom od oko 50 dinara za kilogram, bili bi zadovoljni i proizvođači. Godišnje se u ovom povrtarskom selu proizvede više od hiljadu tona paradajza.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. децембар 2024.
0° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње