Po klopotare na Staru planinu

Svetislav Apostolović iz staroplaninskog sela Rsovci jedini je majstor za izradu zvona za stoku - klopotara ili klepetuša - u pirotskom kraju. Iako kupaca ima dosta, čuvar tradicionalnog zanata za sada je samo ovaj osamdesetdvogodišnjak.

Nekoliko hiljada preciznih udaraca teškim čekićem, puno umeća i majstorije, oko dva sata napornog rada i gotov je klopotar. Dok je sigurne ruke Svetislava Apostolovića, osamdesetdvogodišnjeg majstora, zanat izrade klopotara na Staroj planini, u pirotskom kraju, neće izumreti.

"To je prljav zanat i neće to niko da radi", kaže Apostolović. "Sina imam, on je prevoznik, i neće to da čuje. Ne znam da li neko u Srbiji pravi to. Ne verujem."

Za dobrog majstora daleko se čuje, pa kupci dolaze iz cele Srbije:

"U Vojvodinu sam prošle godine poslao dvesta komada. Tamo ima farme, tamo najviše ide i plaćaju ljudi. Pare sve daju unapred."

Klopotari se još traže, ali ne i ostali kovački proizvodi. Svetislav je, kaže, pravio i zaprežne plugove:

"Za dva dana gotov ceo plug. A sad to niko ne pita. Od toga nema ništa više."

Zvuk klopotara nekad je bio obeležje Stare planine. Danas se čuje retko, jer je broj ovaca u pirotskom kraju desetkovan. Za malobrojne stočare, kvalitetna grla i klopotari pravi su ponos.

"Stado se odlikuje jakim i velikim klopotarima", kaže farmer Dalibor Tošić. "Moje ovce ne umeju da idu bez zvonci, klopotari. To je i glavna odlika mog stada."

Zahvaljujući retkim stočarima i Svetislavu Apostoloviću, karakterističan zvuk klopotara još se razleže Starom planinom. Upozorava i opominje.

rts.pirot@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. март 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом