Читај ми!

"Pokuda škrtosti" o Piroćancima

Piroćanac Tomislav G. Panajotović, novinar i publicista, mnogobrojnim knjigama o Pirotu i Piroćancima, čiji je autor, dodao je još jedno zanimljivo delo "Pokuda škrtosti". Knjiga je obuhvatila narodni i autorski humor svih onih koji su se bavili osobinama Piroćanaca.

Najrasprostranjeniji stereotip o Piroćancima, ušao je  i među korice knjige "Pokuda  škrtosti" autora  Tomislava G. Panajotovića. Uprkos neprihvatanju epiteta "škrtice", koji im je prilepljen, gotovo svi Piroćanci znaju bar po jedan vic u kojima su glavni likovi.

"Šalim se na svoj  račun i na  račun Piroćanaca, ali definitivno nije tačno da smo škrti", kaže jedan građanin,dok drugi dodaje: "Veće su škrtice u drugim gradovima, tamo te služe  grisinima, a mi odmah iznesemo gostima meze i piće."

"Ja nisam rođen u Pirotu, ali ovde živim već 25 godina i mogu reći da su svi oni vicevi o Piroćancima izmišljeni i ne odgovaraju istini. Zato što u Pirotu nikada nećete ostati ni gladni niti žedni", kaže Dragan Novaković.

Tomislav G. Panajotović, autor knjige "Pokuda škrtosti-etnički humor Piroćanaca" kaže da se škrtost kao pojam vezuje za Piroćance zbog njihove tradicionalne štedljivosti.

"Kada se upraznilo mesto na humorističkoj, ali i političkoj sceni, kada više nije bilo viceva o Jevrejima, Škotlanđanima, Gabrovčanima, onda su došli na red Piroćanci, jer, škrtost i štedljivost su na neki način povezani. Od štedljivosti do škrtosti samo je jedan korak", kaže on.

Nema etničkog humora bez govora, a pirotski govor je veoma specifičan i samim tim pogodan  za manifestaciju duhovitosti.

Škrtost je univerzalna tema. Knjiga "Pokuda škrtosti" Piroćancima ostavlja pisani trag  kao  dokument, ukoliko reše da,  pored  ćilima, kačkavalja ili peglane kobasice, brendiraju  i ovu osobinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. децембар 2024.
-1° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње