Читај ми!

Evropske čestitke Srbiji na izborima

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File uputili su čestitke Srbiji na uspešno održanim izborima. Eštonova najavila da će uskoro posetiti Srbiju.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton čestitala je narodu Srbije na održanim izborima i najavila skoru posetu Beogradu.

"Čestitam narodu Srbije na održanim izborima", rekla je Eštonova na konferenciji za medije nakon sastanka ministarskog saveta u Briselu.

"Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić očigledno je pokazao odlične rezultate", konstatovala je Eštonova i najavila da će uskoro posetiti Srbiju.

Istakla je da se Vučić dosad pokazao kao važan deo dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i navela da se nada da će se taj dijalog što pre nastaviti.

I evropski komesar za proširenje Štefan File uputio je čestitku Srbiji na uspešno održanim izborima i istakao da rezultati dokazuju da su građani opredeljeni za nastavak evropskih integracija.

"Čestitam Srbiji na održanim vanrednim izborima tokom kojih je, prema oceni posmatrača, glasačima bila ponuđena istinska mogućnost da se opredele na osnovu zdravih pravnih temelja", poručio je File u saopštenju za javnost.

File je naveo da su posmatrači ukazali na potrebu za daljim zakonskim reformama izbornog procesa, pogotovo kada je reč o pluralizmu medija i pozvao buduću vladu da preduzme korake u tom pravcu.

"Drago mi je da je narod Srbije ponovo potvrdio jasnu podršku kontinuiranoj evropskoj orijentaciji vlade", rekao je File u saopštenju.

Ukazao je na to da je Srpska napredna stranka osvajanjem apsolutne većine u Narodnoj skupštini preuzela na sebe veliku odgovornost.

"Pozdravljamo nameru lidera SNS-a Aleksandra Vučića da povede intenzivne razgovore o što skorijem formiranju vlade", istakao je komesar, podsećajući da je u ovoj godini otvoren proces pregovora o pridruživanju EU.

On je upozorio da Srbiju očekuju teški izazovi na polju strukturnih reformi i daljeg rada na uspostavljanju vladavine prava.

"Sem toga, neophodno je da se nastavi dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i da se sprovođenje dosadašnjih dogovora ubrza", poručio je File.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin očekuje da će posle parlamentarnih izbora u Srbiji biti formirana snažna i operativna vlada i ističe da su socijalna pitanja izazov broj jedan.

Čestitke lideru naprednjaka na ubedljivoj pobedi uputio je i ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc.

"U toj pobedi vidim jasan nalog građana Srbije da se dosledno nastavi kurs približavanja EU koji zastupa SNS. Takođe, da se nastavi uloga faktora stabilnosti u regionu, koju je Srbija proteklih godina zauzela, a koja ima za cilj razvoj dobrosusedskih odnosa, zato je dobila podršku građana", ocenio je šef austrijske diplomatije u saopštenju.

Podvukao je da će Austrija i dalje podržavati približavanje EU, ukazujući na to da je proces evropskih integracija Srbije u interesu EU i čitavog regiona Zapadnog Balkana. Istovremeno je naglasio da normalizacija odnosa Beograda i Prištine mora, novim energijom, biti nastavljena sa obe strane, a dosadašnji rezultati ohrabruju, ali ostaje još mnogo toga da se uradi.

On je izrazio zadovoljstvo što će i dalje poslanici tri manjinske stranke biti u Skupštini, ukazujući na to da je zaštita prava manjina jedna od osnova EU. Dodao je da je održavanje izbora bez problema ohrabrujući signal evropskog približavanja.

Prema njegovim rečima, veoma je bitno da se što pre sprovedu najavljene ekonomske reforme, koje će koristiti građanima, a ujedno i podstaći hitno potrebne investicije.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару