Читај ми!

Miščević: Poštovati ravnopravnost žena

U procesu pridruživanja EU, neophodno poštovati ravnopravnost žena i zakone koji regulišu tu oblast, istakla šefica pregovoračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević. Srpski parlament, u pogledu ravnopravnosti žena, treba da bude jedna od svetlih tačaka, smatra Miščevićeva.

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom Tanja Miščević rekla je da je u procesu približavanja Srbije ka EU, neophodno poštovanje ravnopravnosti žena i zakona koje regulišu tu oblast.

"Ako hoćemo da budemo moderna zemlja 21. veka, moramo poštovati evropske standarde, ići u korak sa EU", poručila je Miščević na konveciji Ženske parlamentarne mreža i Fonda za političku izuzetnost koja je održana u Domu omladine u Beogradu.

Na predizobrnom skup pod sloganom "Glasam za žene", učestvovale predstavnice izbornih lista na predstojećim izborima 16. marta.

Tanja Miščević je poručila da su upravo one, "snaga koja je potrebna Srbiji na putu ka EU" i da srpski parlament, u pogledu ravnopravnosti žena, treba da bude jedna od svetlih tačaka.

Predstavnice stranaka sa deset izbornih lista, bile su jedinstvene u stavu da je žena potrebno uvažavati, ne samo 8. marta, nego svakoga dana.

"Potrebno nam je više ravnopravnosti, a manje karanfila", istakla je Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Kao najveći problem ženske populacije u Srbiji danas, istaknuta je ekonomska nesamostalnost.

Predstavnice stranaka složile su da se u Srbiji zakoni selektivno primenjuju i naglasile da se moraju poštovati postojeći propisi.

Zato jedno od ključnih mesta u predizbornim programima svih izbornih lista, jesu mere za podsticanje ženskog preduzetništva, jer društvena razvnopravnost mora počivati na ekonomskoj samostalnosti.

Delovi stranačkih programa koji su fokusirani na probleme ženske populacije ipak imaju specifičnosti, pa neke liste veću važnost pridaju pravima žena koje su nosioci poljoprivrednih domaćinstava, neke boljoj zdravstvenoj zaštiti žena, neke kreditnim podsticajima za žensko preduzetništvo.

Učesice skupa su se saglasile da na položajima odlučivanja još nema dovoljno žena, da žene i dalje bivaju optuštene tokom trudnoće, da su žrtve nasilja u porodici a da su mediji preplavljeni stereotipima o njima.

Konvenciju je organizovao Beogradski fond za političku izuzetnost uz podršku ambasade Finske i Kancelarije EU u Srbiji.

уторак, 23. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару