Читај ми!

Desno prestrojavanje

Većini lista sa ozbiljnim šansama na izborima bliske su, makar u programima, socijaldemokratske ideje. Da li je, zbog toga, jedini slobodan prostor na političkoj sceni - desno?

Kuda ćete skrenuti 16. marta? Levo, desno, u centar, ili negde između. Izbora je na ovim izborima, čini se, više. Većini lista sa ozbiljnim šansama na izborima bliske su, makar u programima, socijaldemokratske ideje. Da li je, zbog toga, jedini slobodan prostor na političkoj sceni - desno? I da li nova stranka tamo najlakše može da pronađe mesto za sebe?

"Rupe tu nema, jer nema ni glasova. To deli nekoliko partija - SRS, DSS, 'Dveri' i još neka, ali sve to će biti najverovatnije ispod cenzusa, jer kada se taj kolač podeli, onda se vidi da svi ne mogu da dobiju ni pet odsto jer u 15 odsto toga nema", rekao je sociolog Milan Nikolić.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović smatra da bi ujedinjeni ili makar u dve kolone sigurno ušli u parlament.

Prema njegovim rečima, nije dobro za političku scenu da respektabilan deo biračkog tela ne bude zastupljen makar u parlamentu, ako već neće biti zastupljen u vladi.

"Mislim da je potpuno svejedno ljudima da li se opredeljuju za jednu, drugu ili treću opciju jer iza tih ideoloških ambicija mislim da ljudi ne prepoznaju stvarne političke interese, stvarne političke potrebe onih koji sebe predstavljaju kao lidere političkog života u društvu", rekao je Saša Gajin, predavač na Pravnom fakultetu Univerziteta Union.

Kakve god da su, nove stranke, sa novim programima, za analitičare su dobrodošle. Za mladu demokratiju, kakva je srpska, treba isprobati sve opcije. Najviše potencijala, ipak, vide baš tamo gde je najveća gužva.

"Ono što je za mene zagonetka - zašto niko ne ide na socijaldemokratsku poziciju, jer tu imamo najmanje 60 posto birača koji se za to prirodno opredeljuju iako ne znaju šta je to, ali bi hteli tako nešto", kaže Milan Nikolić.

"Neka ravnoteža je potrebna, ali ne ravnoteža u imenu, ne u broju stranaka koje imaju prefiks 'srpski-' ili 'socijalni-', nego neka vrsta balansirane politike koja vodi računa i o nacionalnim interesima i o socijalnim vrednostima, jednakosti, obezbeđivanju egzistencije", smatra Đorđe Vukadinović.

Koliko god da se prostor na desnici nekome čini da je primamljiv, analitičari ga ne preporučuju onima koji se nadaju dobrom izbornom rezultatu. Strankama ne preporučuju ni da, zbog populizma, preuzimaju samo socijaldemokratske teme, poput zapošljavanja, boljeg zdravstva, školstva, investicija.

Mogli bismo zaključiti da bi pravu ravnotežu na političkoj sceni mogla uspostaviti neka nova stranka koja sa idejom socijaldemokratije ne bi pravila kompromise. To je možda teži put, ali ko kaže da se do dobrog rezultata dolazi lako.

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару