Tadić: Investicije su ključno pitanje

Nova investiciona politika ključno je pitanje izbora i budućnosti Srbije i njenih građana, rekao je lider NDS-a Boris Tadić. Svaki građanin Srbije zna da mu je "plata manja pet do šest odsto godišnje" i da se lošije živi, naveo je Tadić.

Predsednik Nove demokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je nova investiciona politika ključno pitanje izbora i budućnosti Srbije i njenih građana.

"Da se sve što smo radili godinama ranije ponovo uspostavi kao način dovođenja investicija, jer nema boljeg načina. Razlike su tri-četiri puta veće u korist investicione politike u vreme vlade koju smo predvodili i ove sada. To svedoči o tome šta je bolje za građane Srbije", rekao je Tadić u Kragujevcu.

On je naveo da svaki građanin Srbije zna da mu je "plata manja pet do šest odsto godišnje" i da se lošije živi.

"Moramo da se vratimo na investicioni put koji je nekada bio karakteristika našeg razvoja. Ključno je da svi državni funkcioneri, i predsednik i predsednik Vlade, budu oni koji motivišu investitore i oni moraju da razgovaraju sa šefovima i predsednicima kompanija, kao što sam to ja radio", rekao je Tadić.

Za godinu dana izgubljena 21.000 radnih mesta 

Nova demokratska stranka upozorila je da je od decembra 2012. do kraja prošle godine izgubljena 21.000 radnih mesta, a da su strane investicije, uprkos obećanjima, minimalne.

Šef izbornog štaba Nove demokratske stranke Marko Đurišić naveo je da su u prvoj godini vlade strane direktne investicije bile skoro osam puta manje, a prošle godine tri puta manje nego 2011, kada je Srbija imala dve milijarde evra stranih investicija.

"Narodna banka Srbije je nedavno procenila da će ove godine nivo stranih investicija biti milijardu evra, što je i dalje dva puta niže nego u vreme prethodne vlade", upozorio je Đurišić, a prenosi NDS u saopštenju.

On je naveo da je na spisku zaposlenih u prošloj godini bilo u proseku milion i 175 hiljada ljudi, uključujući i radnike "Želvoza" i drugih preduzeća koja su u štrajku zbog neisplaćenih zarada.

"Iako su novine pune vesti o dovođenju stranih investitora i otvaranju novih radnih mesta, po statističkim podacima o broju zaposlenih i broju nezaposlenih, tu nije bilo nikakvog pomaka nabolje, naprotiv, oni su lošiji", naveo je Đurišić.

On je naveo da je za dve godine broj zaposlenih smanjen za 30.000, a da se sada najavljuju nova otpuštanja u obrazovanju, zdravstvu i u preduzećima kojima vlada za dve godine nije uspela da nađe strane partnere.

"To znači da će bez posla ostati između 50.000 i 100.000 ljudi za koje ova vlada nije imala rešenje", rekao je Đurišić.

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару