Читај ми!

Koštunica: Srbija izložena agresivnoj propagandi

U Srbiji su ugrožene moralne i tradicionalne vrednosti, rekao lider DSS-a Vojislav Koštunica, navodeći da veliki deo naše kulturne baštine propada i nestaje. Stranka ima jasan program kada je reč o kulturi u glavnom gradu, istakao kandidat za gradonačelnika DSS-a Aleksandar Popović.

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da su ugrožene moralne i tradicionalne vrednosti Srbije i da je ona izložena agresivnoj propagandi sa ciljem revizije njene istorije i promene svesti.

"Srbija je u mnogome ugrožena. Ugrožene su njene moralne i tradicionalne vrednosti, na jedan način koji nije neočekivan zbog naleta masovnog, potrošačkog društva", istakao je Koštunica prilikom obilaska Kosančićevog venca.

To se, prema njegovim rečima, dešava na stogodišnjicu velikih ratova - balkanskih i Prvog svetskog rata.

"Ti nalozi da se promeni istorijska svest srpskog naroda dolaze spolja, a imaju izvršioce u delu političke i kulturne elite u Srbiji", podvukao je Koštunica, koji je naglasio da je DSS uvek smatrala odbranu nacionalnog i kulturnog identiteta delom svoga posla.

Koštunica je pozvao građane Srbije da pruže otpor "tom globalizacijskom i evrounijskom nasrtaju na našu nacionalnu svest, prošlost i pamćenje".

Govoreći o sudbini i značaju kulture u Beogradu i Srbiji, lider DSS-a je istakao da veliki deo naše kulturne baštine propada i nestaje.

Koštunica je kazao da se treba zamisliti nad činjenicom da mnoge kulturne institucije, preko potrebne ne samo Beogradu već u Srbiji više nema, da nema muzeja, galerija i pozorišta, bioskopa, knjižara.

Naglasio je da su naši preci imali drugačiji odnos prema kulturi, smatrajući da ona predstavlja nacionalni identitet i samobitnost.

Kandidat za gradonačelnika DSS-a Aleksandar Popović naglasio je da ta stranka ima jasan program kada je reč o kulturi u glavnom gradu.

Naveo je da Beograd ne sme da bude nem kada stoje zatvoreni najveći muzeji, da moraju da se nađu sredstva i način da se otvori Muzej grada Beograda na lokaciji na kojoj je predviđen.

"Obećavamo da ćemo u četvrtoj godini naše vlasti budžet za kulturu iznositi 3,5 odsto ukupnog budžeta grada", istakao je Popović.

Kazao je da DSS želi nove, alternativne scene, da se finansiraju postavljanja novih predstava i zapošljavanje za stalno mladih glumaca u beogradskim pozorištima, da stara lepa dobra zaboravljena mesta poput Paviljona Cvijeta Zuzorić budu ponovo otvorena, i da dospe i van centra garad, jer je ona, kao i ceo grad, previše centralizovan.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se otvore alternativne scene na rubovima grada, i pomogne održavanju festivala koji bi iz centra izmestili kulturu.

"Vratićemo ono što je prethodna gradska administracija oduzela, a to je program obaveznog otkupa knjiga za biblioteke na području grada Beograda. Znanje i kultura su ono što Srbiju u budućnosti treba vode", smatra Popović.

Član Privremenog organa grada Beograda Andrija Mladenović predstavio je na Kosančićevom vencu predlog da ovaj deo grada postane umetnički centar - "mali Mon Martr".

Mladevnović je rekao da bi na lokaciji Kosančićev venac, koja je u vlasništvu grada, treba izgraditi umetnički centar, koji bi činio celinu sa ostalim objektima, i tako se stvori jedan za turiste zanimljiv deo grada.

Prema njegovim rečima, turisti koji Dunavom dolaze u Beogradu, suviše se kratko zadržavaju u ovom gradu, a uspostavljanje umetničke četvrti doprinelo bi i budžetu iz zarade iz turizma.

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару