Читај ми!

LDP za redefinisanje energetskog sporazuma sa Rusijom

Energetski sporazum sa Rusijom je štetan za Vojvodinu i LDP će tražiti njegovo redefinisanje, najavljuje predsednik vojvođanskog LDP-a Dušan Mijić. Sutra se navršava 40 godina od usvajanja Ustava Vojvodine u SFRJ, podseća Mijić i dodaje da je u periodu od 1974. do 1990. Vojvodina bila najrazvijenija.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Vojvodine Dušan Mijić kaže da će se ta stranka zalagati za redefinisanje energetskog sporazuma sa Rusijom, za koji je rekao da je duboko štetan za Vojvodinu.

"'Gaspromnjeft' vadi 700 miliona evra nafte godišnje, ostavljajući u Banatu potpunu pustoš i plaćajući u mizernom delu tri odsto za rudnu rentu", rekao je Mijić na konferenciji za novinare.

Mijić je za "štetni" energetski sporazum okrivio tadašnjeg premijera Srbije Vojislava Koštunicu i tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, za kojeg je rekao da se nikada nije pokajao zbog toga, kao ni zbog donošenja Ustava Srbije iz 2006. godine.

Mijić je podsetio da se sutra navršava 40 godina od usvajanja Ustava Vojvodine u socijalističkoj Jugoslaviji i dodao da je u periodu od 1974. do 1990. godine imala period svog najvećeg razvoja i kada je BDP te pokrajine bio odmah iza slovenačkog, a ponekad i veći od njega.

"Danas Hrvatska i Slovenija imaju tri do četiri puta veći BDP od Vojvodine", rekao je Mijić.

Založio i za efikasniji način sprovođenja procesa vraćanja poljoprivrednog zemljišta građanima. "Vreme je da bivši vlasnici dobiju nazad svoju zemlju", rekao je Mijić.

Profesorka ustavnog prava Marijana Pajvančić ocenila je da autonomija Vojvodine nije garantovana Ustavom Srbije, već zakonima, što znači da okvir vojvođanske autonomije može da sužava i proširuje prosta parlamentarna većina u republičkom parlamentu.

"Autonomija Vojvodine mora se čvrsto garantovati Ustavom. Nije dovoljno reći da su to poslovi od pokrajinskog značaja, jer to ne znači ništa. Vojvodina mora imati pravo da svojim propisima reguliše pitanja koja su u njenoj izvornoj nadležnosti", rekla je Marijana Pajvančić.

Prema njenim rečima, u Ustavu ne postoje čvrste garancije o tome šta je sadržina autonomije Vojvodine, što je primedba i Venecijanske komisije.

Ona je navela da je potpuno izvesno da Srbija sa ovakvim ustavom neće ući u EU, dodavši da danas živimo u visoko centralizovanoj državi, koja svoju neefikasnost demonstrira svakodnevno, od gužvi na šalterima pa nadalje.

среда, 24. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару