Читај ми!

Štrajkovi u kampanji, slučajnost ili ne?

Kada krene predizborna kampanja, neretko krenu i štrajkovi širom zemlje. Ponekad davno zaboravljeni radnici iz preduzeća koja ne rade godinama izlaze na ulice, blokiraju saobraćajnice, traže svoja prava.

Posle novogodišnjih praznika u gradovima širom Srbije krenuo je talas protesta nezadovoljnih radnika, a to je upravo period kada se naslućuje da će biti raspisani vanredni izbori, što se krajem januara i dogodilo. I dok sindikalisti kažu da je to bila slučajnost, političare takva situacija ne iznenađuje jer, kako kažu, vlast je pred izbore najranjivija.

Nezadovoljni radnici traže isplatu zarada, bolje uslove rada, smenu poslovodstava... Pokretanje ili radikalizacija davno započetih štrajkova širom Srbije podudarilo se sa raspisivanjem izbora.

"Ovo nema veze sa predizbornom kampanjom, ali kao i u svakoj kampanji, mi se nadamo da ćemo od toga imati koristi", kaže Svetozar Prljević iz fabrike "24. septembar" iz Užica.

"Mi smo jednostavno u toj situaciji, samo se poklopilo sa vremenom političke kampanje", rekao je Nenad Terzić iz "Fabrike vagona" Kraljevo. 

Oni od kojih se pomoć očekuje ne veruju u slučajnost. Protesti u predizborno vreme jeste scenario koji gledaju godinama.

"Oni koji protestuju, često opravdano, smatraju da je Vlada tada najmanje otporna na pritiske, da je najpopustljivija i da će zbog činjenice da su izbori na pragu popustiti i ispuniti njihove zahteve", kaže ministar trgovine i član Socijalno-ekonomskog saveta Rasim Ljajić.

U nekim slučajevima, to je i urodilo plodom. Posle blokade saobraćajnica, radnici kraljevačke "Fabrike vagona", "Želvoza" iz Smedereva, vranjanskog "Jumka", izdejstvovali su obećanje da će im biti isplaćene zarade. Da li je takva taktika legitimna?

"Kao što političke partije koriste situaciju kada sindikati pokrenu samostalnu akciju da se nekako ubace pre svega zbog medijskog predstavljanja u taj prostor, zašto u toj političkoj borbi ne bi bilo legitimno i da sindikati koriste momenat kad se partije nadmeću, da ukažu na svoje prisustvo", kaže sociolog Slobodan Cvejić.

Borba za radnička prava, u vreme borbe za glasove birača, uobičajena je i u Evropi. U Švedskoj, međutim, sindikati imaju drugačiju taktiku.

Šef Kancelarije za sindikate u Švedskoj Krister Anderson kaže da sindikati u periodu predizbornih kampanja organizuju kampanju kako bi ukazali na potrebe radnika.

"Za razliku od Srbije, u Švedskoj političke partije nemaju uticaj na tržište rada, već samo radnički sindikati i organizacije poslodavaca", kaže Anderson. 

Smanjenje uticaja politike na tržišta rada u Srbiji je nemoguća misija, uvereni su i političari i stručna javnost. Ovakve slike, ipak, moguće je sprečiti. 

"Jačanje svih oblika udruživanja koji nisu političke partije zapravo je ono što je potrebno u Srbiji", kaže Slobodan Cvejić.

Ministar Rasim Ljajić kaže da mora da se uspostavi model, sistem koji će važiti za sve i svakoga i koji neće biti podložan različitim promenama vlasti.

"Znači striktno poštovanje zakona, vladavine prava, striktno reagovanje u situacijama kada se vidi da se zakon ne poštuje kada poslodavac ne uplaćuje zarade i doprinose", rekao je Ljajić.

Do manje štrajkova i protesta vodi i socijalni dijalog sindikata, poslodavaca i predstavnika vlasti. Na taj način problemi bi se, umesto na pruzi ili ulici, rešavali za stolom.

Još dvadesetak dana ostalo je do izbora, a nešto malo više vremena da saznamo kako će izgledati vlada koja će ispunjavati obećanja data štrajkačima u ovoj kampanji. Sindikate i buduću vladu, posle 16. marta, čeka još teži posao - rasprava o novom zakonu o radu.

уторак, 23. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару