Читај ми!

Investicijama razviti Beograd

Ključ ekonomskoh razvoja Beograda je privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta, saglasni su predstavnici političkih partija koji su učestvovali u predizbornoj debari u organizaciji portala "Istinomer.

Političke partije uglavnom su saglasne oko pravaca razvoja Beograda, i dele uverenje da je ključ ekonomskog razvoja prestonice privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta kako bi se gradski budžet ojačao na prihodnoj strani.

Kako se moglo čuti na današnjoj predizbornoj debati u organizaciji portala Istinomer, pod nazivom "Da se ne lažemo", opšta saglasnost postoji i kada je reč o značaju projekta "Beograd na vodi", ali se utisci o tome da li je on izvodljiv u bližoj budućnosti razlikuju.

Nosilac liste Srpske napredne stranke na prestojećim gradskim izborima Zorana Mihajlović istakla je da naprednjaci žele da od Beograda naprave razvojni centar, odnosno osnaže ekonomiju prestonice, i to ne samo kroz projekat "Beograd na vodi", već i kroz pokretanje malih i srednjih preduzeća.

"SNS će odgovorno voditi Beograd stvarajući ambijent u kojem će i mladi i penzioneri imati dobar život i ovo je šansa da građani glasaju za sebe, jer isto onako vredno kako smo radili u Vladi Srbije radićemo i u Beogradu", rekla je Mihajlović.

Tribinu je obeležila polemika Zorane Mihajlović i predstavnika Demokratske stranke, bivšeg gradskog menadžera Aleksandra Bijelića o dostignućima prethodne gradske vlasti.

Mihajlović i Bijelić su nastavili odavno započetu raspravu o tome kolika je zapravo zaduženost Beograda, jer je, prema računu privremenog organa gradske uprave ona blizu milijardu evra, dok DS tvrdi da je grad zadužen za oko 300 miliona evra, jer u ukupni dug prestonice ne uračunava dugovanja gradskih javnih preduzeća.

Prema rečima potpredsednice SNS-a, u vreme bivše gradske vlasti jedan čovek je "privatizovao" Beograd. "Zatekli smo mnogo javašluka i situaciju u kojoj se jedan čovek bogatio a grad siromašio", rekla je Mihajlović.

Jedna od centralnih tema te polemike bila je i sudbina sistema naplate usluga javnog prevoza sistemom "Bus plus", koji je, prema rečima Mihajlovićeve, bez ikakvog razloga bio poveren privatnoj kompaniji tako da grad namerava da ga vrati pod svoje okrilje, onako kako je sistem naplate u "Parking servisu" u stoprocentnom vlasništvu tog komunalnog preduzeća.

Aleksandar Bijelić iz Demokratske stranke je rekao da će, ukoliko građani toj stranci povere upravljanje gradom, ona to činiti upravo onako kako je činila u vreme gradonačelnika Dragana Đilasa, razvijajući Beograd kao modernu metropolu i stavljajući akcenat na socijalnu politiku, odnosno pomoć penzionerima i trudnicama.

Kada je reč o sistemu "Bus plus", on je, kako je podsetio Bijelić, od samog početka bio meta opstrukcije mnogih stranaka, a da danas oni koji su ga najviše kritikovali zapravo žele da ga zadrže kao efikasan sistem naplate.

Objašnjavajući zašto je taj posao poveren privatnoj kompaniji, Bijelić je rekao da su troškovi uvođenja sistema bili visoki i da je taj teret na sebe potpuno preuzeo privatni partner.

Bijelić je dodao da će ključni projekat gradske vlasti, ukoliko DS dobije poverenje Beograđana, biti nastavak rada na kompletiranju dokumentacije za gradnju metroa, a taj projekat, kako je istakao, ne može biti realizovan bez dogovora gradske i republičke vlasti.

Kandidat za gradonačelnika Liberalno-demokratske partije Željko Ožegović objasnio je da Beograd ne može da bude centar regiona i sedište u koje će dolaziti investitori ukoliko se ne bude radilo na razvoju infrastrukture, bezbednosti i kulturnog života.

"Mora se stvoriti ambijent da Beograd bude grad investicija i za to se moraju reformisati institucije u gradu i pripremiti lokacije za investitore. Gradski poslovni prostor je velika mogućnost za punjenje budžeta i prodaja po tržišnim cenama može stvoriti veliki potencijal. Ne treba ići u nova zaduživanja, već raspolagati onim što grad ima", rekao je Ožegović.

Sastavni deo njegovog programa, biće smanjenje javnog duga, povećanje zaposlenosti, veća izdvajanja za kulturu i bezbednost, zadovoljavanje potreba invalida i pokretanje programa gerontopomoći, čiji bi primaoci bili penzioneri o kojima danas nema ko da se stara.

Kandidatkinja za gradonačelnika Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić istakla je da se uz pomoć štednje i stezanja kaiša nije razvila nijedna država ili grad, i da je zato, umesto solidarnog poreza, ključ razvoja Beograda u investicijama.

URS predlaže da se mladi ohrabre da uđu u preduzetničke vode tako što bi im grad obezbedio besplatan poslovni prostor, a investicioni i razvojni potencijal gradskih opština želi da podstakne preusmeravanjem većeg dela gradskog budžeta u opštinske kase.

Prema njenim rečima, pre grandioznih projekata, kakav su "Beograd na vodi" ili metro, iako ih URS podržava, treba uraditi sve ono što može da bude završeno u kratkom roku i sa relativno malim ulaganjima, a to je širenje vodovodne mreže i asfaltiranje ulica van gradskog jezgra.

Kandidat za gradonačelnika Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić koji je objasnio da se politika moderne levice, pa i njegov gradonačelnički program, fokusira pre svega na ljude i pomoć onima koji ne mogu sami da se izbore sa težinom života sa kojim se danas suočavamo.

"Ključno je podići zaposlenost jer se gradski budžet puni od poreza na zarade zaposlenih, definisati nove industrijske zone, promeniti politiku grada prema gradskom građevinskom zemljištu. Ukupna situacija u Srbiji nije sjajna pa je prirodno da je i situacija u Beogradu teška, ali situacija nije toliko tragična da treba da pričamo samo o crnoj slici pred nama", rekao je Antić.

Kandidat za gradonačelnika Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović pozvao je građane da se posredstvom Interneta upoznaju sa detaljima plana te stranke za Beograd, i obećao decentralizaciju grada kako bi se omogućio ravnomeran razvoj.

Ta stranka bi, kako je rekao, ukoliko bi joj bilo povereno kormilo Beograda, donela desetogodišnji program razvoja infrastrukture, a to bi podrazumevalo stvaranje industrijskih zona, proširenje pristaništa uz javno privatno partnerstvo, popunjavanje praznih fabričkih hala i ekonomski isplativo upravljanje deponijama.

"Kad vlada ima problem sa finansijama i grabi od lokalnih samouprava, logično je da Beograd u takvoj situaciji najviše nastrada", rekao je Popović, koji smatra da projekat "Beograd na vodi" zavisi od mnogih faktora koji su van domašaja gradske vlasti.

Pitanja za učesnike tribine su preko Interneta slali i građani, a najviše njih se interesovalo za stav stranaka o zabrani prodaje alkoholnih pića u večernjim satima i odnos prema paradi ponosa.

Za paradu ponosa svim osim DSS-a 

Predstavnici stranaka saglasni su da Paradu ponosa treba održati u Beogradu, uz naglasak da je neophodno obezbediti sigurnost i učesnika i grada, a jedini koji je bio decidno protiv je Aleksandar Popović iz Demokratske stranke Srbije.

Kandidat SPS-a za gradonačelnika Aleksandar Antić podovukao je da se zalaže za pravo na slobodu izražavanja opredeljenja, ali je ukazao da ne želi da se ponove scene od pre nekoliko godina kada je bio razlupan grad.

"Podržaću Paradu ponosa kada budemo procenili da ona može da bude održana bez ugrožavanja života", rekao je Antić i sa tim stavom u potpunosti se saglasila i nosilac liste SNS-a za beogradske izbore Zorana Mihajlović. 

Mihajlovićeva je rekla da je za održanje Prajda, ukoliko procena bezbednosti bude pozitivna.

Kandidat LDP-a za gradonačelika Željko Ožegović naglasio je da će se boriti za pravo građana na različitost.

Aleksandar Bjelić iz DS-a je naglasio da lično nema ništa protiv održavanja Parade ponosa, ali da se postavlja pitanje poruke koja se Prajdom šalje.

"Pitanje je šta su posledice, jer ako bi to bila situacija kao pre nekoliko godina, onda nisam za to. Dakle - da, ali bojim se da to neće moći biti uskoro", rekao je Bjelić.

I kandidkinja URS-a za graonačelika Beograda Sazana Grubješić nema niša protiv održavanja skupova uokoliko su ti skupovi mirni, uključujući i Paradu ponosa.

Jedini koji je bio kategoarički protiv Prajda je kandidat DSS-a Aleksandar Popović. Na pitanje da li ste za održavanje Parade ponosa, Popović je kratko odgovorio - ne.

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару