Читај ми!

Đilas: Vreme je da se Srbija probudi

Sve što radi SNS zasnovano je na lažnim obećanjima, jer jasno je da ništa od toga neće biti realizovano, rekao je Dragan Đilas. Da nije bilo partijskog zapošljavanja, a čiji se broj procenjuje na 30.000, u Srbiji bi danas bilo još 50.000 nezaposlenih više nego u prethodnih godinu i po dana, istakao je lider DS-a.

Lider Demokratske stranke Dragan Đilas poručio je da je sve što radi SNS, pa i u kampanji i njen lider Aleksandar Vučić, zasnovano na lažnim obećanjima, jer jasno je da ništa od toga neće biti realizovano i dodao da je vreme da se Srbija probudi na predstojećim izborima, 16. marta.

Đilas je na konferenciji za novinare rekao da je, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, nezaposlenost u Srbiji 28,9 odsto, a ne kako je to Vučić rekao 6. januara 21,1 odsto.

Lider DS-a je podsetio na Vučićeve reči od pre godinu i po dana kada je, kako je dodao, lider SNS-a rekao da je nezaposlenost 25 odsto.

"Tada smo mu mi rekli da je to nemoguće, to znači da je 150.000 ljudi dobilo posao, a ja pitam građane: Da li znate sugrađane, komšije koji su od prošle godine dobili posao?", kazao je Đilas.

Đilas je rekao da je Republički zavod za statistiku zvanično saopštio da je nezaposlenost 28,9 odsto kao i da podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da je za godinu dana posao izgubilo 20.000 ljudi.

"Da nije bilo partijskog zapošljavanja, a čiji se broj procenjuje na 30.000, u Srbiji bi danas bilo još 50.000 nezaposlenih više nego u prethodnih godinu i po dana. DS je na Dan državnosti dužna da upozori građane šta se u ovoj zemlji sprema u narednom periodu", naveo je Đilas.

Lider demokrata je dodao da je ta stranka takođe dužna da upozori građane na obećanja i bajke o kojima opet govore naprednjaci, kao i, na primer, o "Beogradu na vodi" i o tome kako će "kvadrate kupovati stranci jer kad ta kompanija gradi onda dolazi i kupovina".

Objektima, to jest pojedinim delovima zgrada koje je gradila ta kompanija u Dubaiju, poručio je Đilas, isključena je struja, jer oni koji su kupili prostor za rentiranje nemaju kome da ga izdaju.

"Vratimo se u realnost, prestanimo da obećavamo, počnimo da radimo ono što možemo i prestanimo da obećavamo ljudima divne snove jer oni će se pretvoriti u noćne more", kazao je Đilas.

On je dodao i da poslednjih šest meseci SNS kontroliše sva razvojna ministarstva - ekonomiju, privredu, poljoprivredu, energetiku i građevinu i da zato "šest meseci mi propadamo".

"Zato imamo izbore 16. marta jer bi u narednih šest meseci to bilo vidljivije. Tražimo od SNS-a zato da predloži jedno rešenje i predlog kako će rešiti ove probleme", rekao je Đilas i dodao da demokrate daju konkretna rešenja u mnogim oblastima počevši od toga kako da se zaposle ljudi, gde ulagati.

Đilas je istakao da će "ta ogromna laž koja traje već dve godine u kampanji pojesti sve".

"Ako se Srbija 16. marta ne probudi, biće kasno, ali sigurno će se jednom probuditi, a to buđenje što je kasnije biće sve bolnije i biće sve teže rešiti nešto što je uništeno", zaključio je Đilas.

Izlaz u većoj proizvodnji

U okviru izborne kampanje Đilas je posetio je selo Kruščica kod Bele Crkve, gde je rekao da Srbija može izaći iz evidentne ekonomske krize jedino podizanjem primarnih proizvodnih kapaciteta u prehrambenoj industriji i poljoprivredi.

Đilas je, kako je saopštila DS, saslušao Vesnu Irović koja ga je upoznala sa činjenicom da poljoprivredni proizvođači nemaju finansijske kapacitete kojima bi održali svoja gazdinstva, da nemaju mogućnost povoljnog zaduženja kod banaka, da ne postoje realne subvencije kao što je slučaj u zemljama EU, da nisu konkurentni, kao i da su sve više suočeni sa problemom ucenjivanja nakupaca pri otkupu poljoprivrednih proizvoda.

''Svu energiju moramo da usmerimo u poljoprivredu. Država mora da uspostavi sistem zaštite i sigurnosti individualnog poljoprivrednog proizvođača, od pomoći u proizvodnji, preko poboljšanja kvaliteta i prinosa, do garantovanog plasmana proizvoda'', istakao je Đilas.

Ako bi država ušla u projekat podrške, a poljoprivrednici, od dela ostvarene dobiti, počeli da vraćaju na deset godina za tri godine, da li je to rešenje prihvatljivo, upitao je Đilas.

''Što više budete proizvodili, to će se lakše živeti. Što se niskih cena proizvoda tiče, nedopustivo je da se, zarad političkih poena, inflacija spušta fingiranjem niskih cena poljoprivrednih proizvoda, da poljoprivrednici zbog ucene nakupaca dođu u situaciju da moraju da prodaju zemlju ili novu mehanizaciju koju su proteklih godina kupovali na kredit'', naglasio je Đilas.

Predsednik DS je rekao da je na primeru PKB dokazao da ne stoji teza da je sve državno i neodrživo.

Srpska napredna stranka je saopštila da ne želi da se bavi marketingom već iskrenim reformama kako bi se popravilo stanje koje je ostavila Demokratska stranka.

Demokratska stranka je potom zatražila od najveće stranke vladajuće koalicije da objasni zašto se podaci o nezaposlenosti u Srbiji koje ona iznosi u predizbornoj kampanji razlikuju od zvaničnih statističkih podataka.

"Pošto SNS tvrdi da se DS bavi marketingom a SNS ne, neka SNS objasni kako to nije laž kada Aleksandar Vučić 6. januara kaže da je nezaposlenost u Srbiji smanjena sa 25 odsto na 20,1 odsto, a zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku i Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da je nezaposlenost u Srbiji porasla i da je ona 28,9 odsto", navodi se u saopštenju DS-a.

уторак, 23. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару