Читај ми!

Stanković pozvao Albance da izađu na izbore

Odluka političkih predstavnika Albanaca da prekinu razgovore sa Vladom ide na štetu građana, rekao je Zoran Stanković. Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu pozvao je Albance sa juga Srbije da pokažu političku zrelost i promene odluku o bojkotu izbora 16. marta.

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković pozvao je Albance sa juga Srbije da pokažu političku zrelost i promene odluku o bojkotu izbora, napominjući da učešće na izborima od njih traže i međunarodna zajednica i Albanija.

Stanković je u intervjuu Fonetu istakao da Vlada Srbije za ovu godinu planira da u te tri opštine, pored redovnih budžetskih davanja, izdvoji dodatnih 2,4-2,5 miliona evra, što je značajna suma, imajući u vidu njihovu veličinu i broj stanovnika.

Prema oceni Stankovića, odluka političkih predstavnika Albanaca da prekinu razgovore sa Vladom ide na štetu građana.

"Prekid razgovora i bojkot ne znači da i država treba da se ponaša na taj način. Jer, ako bi država bojkotovala albanske lidere onako kako oni bojkotuju državu, onda ljudima ne bi bile isplaćivane plate u javnom sektoru, penzije, niti bi na bilo koji drugi način mogao da teče život i rad u opštinama", objasnio je Stanković.

Država ima dovoljno strpljenja i nastavlja sa davanjima u te tri opštine, dodao je Stanković, koji se nada da će se podići svest Albanaca na jugu Srbije i da će oni prihvatiti dalje razgovore sa Vladom.

On je upozorio da se, nažalost, duže vremena na području opština Preševo i Bujanovac ne poštuju zakoni države Srbije, ili se ne primenjuju u punom obimu, pa je jedan od zadataka Koordinacionog tela da se prekine sa takvim slučajevima, poput neplaćanja struje.

Ti iznosi su enormni, ocenio je Stanković, pozivajući se na podatak Elektrodistribucije da je samo u opštinama Preševo i Bujanovac za utrošak struje nenaplaćeno oko dve milijarde dinara.

"To je opomena da država definitivno mora da na pravi način poštuje zakone koje donosi", naglasio je Stanković.

I svi oni koji se finansiraju iz budžeta moraju da ispunjavaju svoje obaveze, rekao je Staković, jer je neverovatno da neko ko prima platu za naplatu struje nije uspeo da naplati tolika potraživanja.

Govoreći o popisu stanovništva, koji su Albanci sa juga Srbije bojkotovali, Stanković je podsetio da se to dešava proteklih nekoliko decenija, i zato je i bio tema razgovora sa liderima Albanaca sa tog područja.

On je konstatovao da je i država u pripremi popisa pokazala određene slabosti i da bi i to trebalo da se ispravi.

Stanković je napomenuo da je Koordinaciono telo u sve razgovore sa Albancima o pravima nacionalnih manjina uključivalo i predstavnike međunarodne zajednice, koji su bili upoznati sa svim aktivnostima.

Rezultat toga je da i oni sad traže od Albanaca da nastave dijalog i izađu na izbore 16. marta, istakao je Stanković.

"Sada samo od Albanaca zavisi da li će učešćem u razgovoru dati svoje predloge i rešavati svoje probleme u okviru zakona, Ustava i međunarodnih konvencija o nacionalnim manjinama", poručio je Stanković i konstatovao da i vlasti u Tirani traže od Albanaca sa juga da izađu na izbore u Srbiji.

Stanković želi da partije Albanaca sa juga Srbije promene svoju odluku o bojkotu izbora, jer bi na taj način pokazale punu političku zrelost, posebno zbog toga što je Partija za demokratsko delovanje Rize Halimija već najavila učešće na izborima.

"Na taj način je pokazala punu odgovornost da sve ono za šta se zalažu Albanci prezentuje najvišem zakonodavnom telu Srbije, gde imaju mogućnost da utiču na donošenje zakona, postave pitanja koja su bitna za njih i čuju objašnjenja koja im daje država", rekao je Stanković.

уторак, 23. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару