SNS: Zakon o nabavkama sprečio afere

Zakon o javnim nabavkama pokazao je svu svoju svrsishodnost i ispunio očekivanja onih koji su ga doneli, rekao je Nebojša Stefanović. Potpredsednik SNS-a rekao je da je 80 odsto javnih nabavki urađeno u otvorenom postupku za razliku od 56 odsto u ranijem periodu, kada se često znalo unapred ko će pobediti na tenderu.

Potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović izjavio je da je Zakon o javnim nabavkama pokazao svu svoju svrsishodnost i ispunio očekivanja onih koji su ga doneli, iznevši podatak da je 90 odsto postupaka u javnim nabavkama uspešno realizovano.

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da je za prvih devet meseci 2013. u odnosu na isti period 2012. ostvarena ušteda od 230 miliona evra. On je objasnio da je potrošeno mnogo manje novca za sličan materijal i slične nabavke.

Prema njegovim rečima, to je i dokaz da se u javnim nabavkama ne odugovlači i da svi mogu biti deo postupka u kojem nema korupcije.

Stefanović je rekao i da je u tom procesu smanjena administracija, posebno uvođenjem Registra ponuđača, da se kupuju standardizovani proizvodi i da se time ostvaruju uštede i sigurno snabdevanje.

Prema njegovim rečima, i ono što se naziva malim nabavkama, a gde je zapravo bio dobar deo korupcije, sada je smanjeno sa 15 na sedam odsto.

On je rekao i da je 80 odsto javnih nabavki urađeno u otvorenom postupku za razliku od 56 odsto u ranijem periodu, kada se često znalo unapred ko će pobediti na tenderu.

Stefanović je istakao da se sada sve javne nabavke i čitavi postupci mogu pratiti posredstvom interneta.

"Želimo da pokažemo da radimo po pravu i po zakonitosti i da ovom zemljom može mnogo ozbiljnije da se upravlja", rekao je Stefanović, koji je dodao da se takvim načinom upravljanja državom šalje poruka za otvaranje novih projekata a time i obezbeđivanje novih radnih mesta.

On je, odgovarajući na pitanje da li postoji veza između javnih nabavki i nestašice pojedinih lekova u apotekama, rekao da očigledno postoji problem koji nije samo stvar javnih nabavki, već je reč o problemu kojim bi trebalo da se pozabave neki drugi nadležni organi.

Stefanović je naveo da je bilo propusta u prošlosti kada je reč o "Apotekarskoj ustanovi Beograd" i nameštanja tendera za određene firme.

"Imate učešće određenih farmaceutskih kuća koje je naraslo u vreme prethodne gradske vlasti i do 60, odnosno 70 odsto nabavke svih lekova Apotekarske ustanove Beograd. Tu očigledno postoji nešto što nije samo problem javnih nabavki", rekao je Stefanović.

уторак, 23. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару