Читај ми!

Konsenzus o građanskom bloku

Postignut konsenzus o potrebi formiranja građanskog bloka koji će, između ostalih, činiti Nova demokratska stranka u osnivanju, LSV i Zajedno za Srbiju, saopštio zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš. Na sastanku u Novom Sadu postignuta je saglasnost o principima delovanja moguće koalicije.

Lideri nekoliko stranaka postigli su na današnjem sastanku u Novom Sadu konsenzus o potrebi formiranja građanskog bloka koji će, između ostalih, činiti Nova demokratska stranka u osnivanju, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Zajedno za Srbiju, izjavio je zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš.

Na konferenciji za novinare Kostreš je rekao da je na današnjem sastanku postignuta saglasnost o svim važnim principima delovanja moguće koalicije, a to su ekonomski oporavak, evropske integracije i primena Briselskog sporazuma, regionalizacija i decentralizacija, poštovanje ljudskih i manjinskih prava.

Kostreš je ocenio da će građanski blok biti prava politička alternativa Srpskoj naprednoj stranci i ostalim strankama vladajuće koalicije.

Istakao je da će ubrzo biti nastavljen razgovor lidera stranaka koje će potencijalno činiti građanski blok.

Prema njegovim rečima, Bošnjački blok koji predvodi SDA Sandžaka, obaviće dodatne konsultacije o svom učešću u građanskom bloku.

"Potpuni sam optimista da ćemo u narednih nekoliko dana formirati građanski blok", rekao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, LDP je obavestio učesnike sastanka da nije zainteresovan za razgovore i da ne želi da učestvuje u formiranju takvog bloka.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović saopštio je novinarima da sastanak u Novom Sadu ima za cilj borbu za mandate i procente, a ne za Srbiju i Vojvodinu. 

Sastanak predstavnika stranaka počeo je oko 12 časova i održan je u prostorijama LSV-a u Novom Sadu. 

Na sastanku su bili predstavnici Nove demokratske stranke, koju će predvoditi Boris Tadić, a uz njih predstavnici stranaka Zajedno za Srbiju, Zajedno za Vojvodinu, Zelene ekološke partije, Hrvatske nezavisne liste, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, Slovačke stranke i Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Funkcioner stranke Zajedno za Srbiju Srđan Srećković ocenio je da su današnji razgovori novost na političkoj sceni, jer se nije krenulo od brojeva, rejtinga, mandata već od potrebe za definisanje nove razvojne politike za bolji život.

"Napravili smo prvi i, ubeđen sam, odlučujući korak u formiranju programske koalicije", istakao je Srećković u pisanoj izjavi.

Srećković smatra da će građanski blok u rekordno kratkom roku izaći sa izbornom platformom i listama koji će animirati veliki broj neopredeljenih birača i dovesti do stvaranja ravnoteže na političkoj sceni.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović rekao je juče da je istekao rok do kojeg se LSV mogla izjasniti za predizbornu saradnju s njegovom strankom i ocenio da je "Čanak odabrao Tadića".

Nenad Čanak je predsednik LSV-a, a Boris Tadić je bivši predsednik Demokratske stranke i Srbije, koji je istupio iz DS-a i najavio da će osnovati Novu demokratsku stranku. 

понедељак, 22. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару