Читај ми!

Na internetu se (ne) ćuti

Predizborna tišina gubi smisao u vreme interneta, ocenjuju stručnjaci. Analitičari poručuju da je veoma važno izaći u nedelju na birališta i tako iskoristiti svoje osnovno građansko pravo, jer naš glas, kažu, nema alternativu, isto kao što "beli listići" nemaju smisla.

Srbija u nedelju bira predsednika, koji će je voditi narednih pet godina. Zato analitičari poručuju da je važno da svi građani u što većem broju, izađu na birališta. Trodnevna izborna tišina, koja podrazumeva zabranu reklamiranja, oglašavanja i održavanja skupova političkih subjekata počela je u ponoć.

"Logično je da internet izdanja domaćih medija poštuju zakonsku regulativu, uključujući i predizbornu tišinu, i onda kada to nije eksplicitno u zakonu navedeno. RTS se pridržava tog principa", rekao je urednik sajta RTS-a Ljubiša Obradović.

Kada je reč o medijima koji nisu registrovani u Srbiji, na primer društvene mreže, tu ne važe domaća pravila, objasnio je Obradović.

"Izborna tišina ima smisao da ljudi razmisle 48 sati van političke buke, da kažem političkog vašarišta, a apsolutnu izbornu tišinu ne možete imati pogotovo na novim socijalnim mrežama", rekao je Zoran Stojiljković iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Istraživanja kažu da je na Fejsbuku registrovano oko tri miliona Srba, političke poruke mogu se slati i preko Tvitera, SMS-a i zakon sve to dozvoljava.

U Zakonu o izboru poslanika, koji je napisan pre 12 godina samo piše da je 48 sati pre izbora propaganda zabranjena preko sredstava javnih obaveštavanja i skupova, kao i objavljivanje procena rezultata.

"Svuda u svetu se postavlja pitanje smisla izborne tišine, mislim da i u Srbiji treba da se postavi to pitanje, ne danas, naravno nego kad se ovi izbori završe", rekao je Izvršni direktor Cesida Marko Blagojević. 

Analitičari poručuju i da je veoma važno izaći u nedelju na birališta i tako iskoristiti svoje osnovno građansko pravo, jer naš glas, kažu, nema alternativu, isto kao što "beli listići" nemaju smisla.

"U nedelju biramo čoveka koji će držati kormilo i voditi državu do 2017. godine, činjenica da istraživanja beleže da bi odziv mogao da bude solidan ne znače puno, predsednika neće birati istraživači, a da bi se istraživanja obistinila, na izborima moraju da glasaju birači koji su učestvovali u istraživanjima", rekao je Blagojević. 

Nekima će možda osnovno građansko pravo ipak biti uskraćeno. Na 11 biračkih mesta u Srbiji 13 hiljada glasača bira i 19. maja lokalni parlament. To znači da će im zbog fluoroscentnog spreja na prstu glasanje 20. maja biti onemogućeno.

"Poslao sam jedno pismo u kojem sam ih upozorio na posledice i zamolio da preispitaju svoju odluku i i da je revidiraju da učine ono što ima najviše smisla da odlože glasanje", rekao je sekretar RIK-a Veljko Odalović.  

Većina tih biračkih odbora ipak je odbila zahtev RIK-a da se zbog predsedničkih, opštinski izbori odlože za neki drugi vikend.

среда, 31. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару