Читај ми!

Čanak: Uspeh zbog loše političke scene

Trajanje i doslednost politike LSV-a i loša ponuda na političkoj sceni Srbije doprineli su da ta stranka ostvari izuzetno dobar izborni rezultat, rekao Nenad Čanak.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da je generalno loša ponuda na političkoj sceni Srbije, uz trajanje i doslednost politike LSV-a, doprinela da ta stranka ostvari izuzetno dobar izborni rezultat.

"Ja sam uveren da je pre svega u pitanju ukupno loša politička ponuda u ovoj zemlji. Posle 22 godine višestranačja vidi se da su nekozistentnosti i nedoslednosti, lične, stranačke i svake druge, ušle u svoju zrelu fazu i gradjani su potpuno logično umorni od svega toga", izjavio je Čanak Tanjugu.

Čanak je istakao da će to naterati stranke da budu doslednije u svojim programima i da "ne izneveravaju izborna obećanja".

Lider LSV je rekao da je ta stranka imala prednost da se u protekle 22 godine nije menjao njen program i da nije bilo rascepa u stranci niti bilo kojih drugih, kako je rekao, stresova.

"Važno je podvući da je izuzetno pojačan rad stranke u protekle četiri godine učinio da je jedan broj građana odlučio da nas podrži. Naravno to nije tip podrške koji je posledica nekakvog akcijaškog rada, već je to postao i pomalo trend jer su ovo treći ili četvrti izbori na kojima LSV stalno dobija malo po malo više glasova", rekao je Čanak.

On je dodao da je zadovoljan zbog toga jer, po njegovom mišljenju, "svaki nagli uspon može da bude i nagli pad".

Čanak je kao primer, naveo Demokratsku stranku, koja je na izborima za Skupštinu grada Novog Sada, osvojila 14 odsto glasova manje nego na prethodnim izborima, a na pokrajinskim taj procenat je, kako je rekao, manji čak za 15 odsto.

"To je posledica činjenice da je na prošlim izborima DS ostvarila izvanredan uspeh, a da očigledno nisu ispunjena očekivanja birača", kazao je Čanak, dodajući da je to greška koja se Ligi socijaldemokrata Vojvodine "sigurno neće dogoditi".

Osam mandata LSV-a u Pokrajini 

Portparolka Lige socijademokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je da ta  stranka za sada ima osam poslanika u Skupštini Vojvodine i pet u Skupštini Srbije.

Jerkov je na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekla da, na osnovu obrađenih 84,5 odsto glasova u Pokrajini, vodi DS sa 20,68 odsto osovojenih glasova, druga je SNS sa 18,09 odsto, dok je LSV treća sa 11,51 odsto osvojenih glasova.

Koalicija oko SPS osvojila je 11,18 odsto, SVM 6,33 odsto, SRS 6,21 odsto, dok je iznad cenzusa još jedino DSS sa 5,86 odsto osovojenih glasova. Koalicija Preokret, Dveri i URS su ispod cenzusa.

"To znači da smo najverovatnije osvojili osam mandata i gotovo da ne postoje mogućnosti za promenu rezultata", rekla je Jerkov i podsetila da LSV ima i osam kandidata u drugom krugu izbora po većinskom sistemu.

Izbori za Skupštini Vojvodine odvijaju se po kombinovanom izbornom sistemu, tako što se 60 poslanika bira po proporcionalnom sistemu sa stranačkih lista, a preostalih 60 po većinskom sistemu. 

Jerkov je rekla da prema trenutnoj preraspodeli mandata za Skupštinu Srbije LSV-u sa liste "Izbor za bolji život" pripada pet poslaničkih mesta, ali će nakon odlaska nekih kandidata na javne funkcije toj stranci pripasti još jedan ili dva mandata.

среда, 31. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару