Читај ми!

Koštunica: Protiv članstva u EU i NATO

Politička neutralnost je "pravo ime za slobodu Srbije", rekao predsednički kandidat DSS-a Vojislav Koštunica na završnoj konvenciji u Centru "Sava". Srbija "neće i ne sme da bude član EU i NATO", naveo Koštunica uz poruku da će sarađivati sa svima u skladu sa svojim interesima.

Predsednički kandidat Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštrunica poručio je da je politička neutralnost "pravo ime za slobodu Srbije" i dodao da je politika da Evropa nema alternativu "plitkoumna i pogubna".

"Mi tražimo političku neutralnost da bi se Srbija slobodno ekonomski razvijala, da joj drugi ne određuju unutrašnje i spoljašnje granice i da joj šačica stranih ambsadora ne bi određivala ko će upravljati umesto građana na izborima", rekao je Koštunica u beogradskom Centru Sava na završnoj konvenciji.

Prema njegovima rečima, put političke neutralnosti znači da Srbija sarađuje sa svim državama, ali ne da bude članica EU i NATO, već da je sa EU partner, a ne "kao sada ucenjivana".

"Kosovo i Metohija su sastavni deo Srbije i Srbija 'neće i ne sme da bude član EU i NATO', ali će sarađivati sa svima u skladu sa svojim interesima", istakao je Koštunica.

Koštunica je, povodom stava Amerike da će Srbiji biti otvorena vrata NATO, rekao da je Srbija ta vrata videla otvorenim 1999. godine i da su to bila vrata pakla koja joj ne trebaju.

"Vlast je na svom putu ka EU počela da se odriče Kosova, iako je to srpska prapostojbina i "izvor našeg identiteta", napomenuo je Koštunica.

"Na izborima se odgovara na dva pitanja: EU ili Srbija i evropski put ili naš srpski. Odgovor je, naravno, Srbija i srpski put", poručio je lider DSS-a.

Koštunica je naglasio da DSS izlazi na izbore sa namerom da ekonomski oporavi Srbiju i da je cilj te stranke da Srbija ima ekonomsku slobodu.

Prema njegovim rečima, do sada je postojala jedna dogma - da Evropa nema alternativu, a sada se pravi druga - "da oni koji su na vlasti poručuju da se bez njih ne može".

Koštunica je dodao i da smo svedoci pokušaja da se napravi "oktroisani ustav po nalogu iz Brisela i da se promeni sadašnji za koji je glas dao i pokojni patrijarh Pavle".

Šef ekonomskog tima DSS Nenad Popović rekao je da će ta stranka po dolasku na vlast ostvariti dva cilja u ekonomiji, a to su zapošljavanje i razvoj domaće privrede, naglasivši da će obezbediti sredstava za investicije i to 10 milijardi evra iz Rusije.

U tom slučaju, kako je naveo, biće formirane tri ključne institucije potrebne za novu industrijalizaciju, za velike privredne sistema i mala i srednja preduzeća.

"To su interventni fond za velike sisteme, razvojna banka za mala i srednja preduzeća i izvozna banka za najzdraviji deo ekonomije, onaj koji izvozi", zaključio je Popović.

Aleksanadar Popović: Presudna bitka

Na završnom skupu DSS-a govorili su i potpredsednici te stranke, među njima i kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Popović.

Popović je rekao da su pristalice DSS-a velikoj ideji političke neutralnosti udahnuli smisao i pokazali da je moguća, kao i da su izbori 6. maja presudna bitka za državu i narod.

Član Glavnog odbora DSS Marko Jakšić, koji je s Kosova, optužio je predsednika DS-a Borisa Tadića da je kreator propasti Srbije i da je u tom poslu imao saveznika, lidera Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića.

Potpredsednik DSS-a Miloš Aligrudić rekao je da je Srbija "bolesna od žutice" i da ta stranka ima lek za tu bolest.

Pristalice DSS-a uzvikivale su "Kosovo je srce Srbije", "Srbija, Srbija", a zvižducima su dočekali pominjanje Evropske unije i Borisa Tadića.

среда, 31. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару