Читај ми!

Nikolić: Imam pravo da obećavam

Predsednički kandidat liste "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić kaže da će, ukoliko postane predsednik, zamrznuti funkciju predsednika SNS-a. Gostujući u emisiji Oko, Nikolić je rekao da bi mogao da sarađuje sa LDP-om ako se ta stranka odrekne ideje o nezavisnosti Kosova.

Ukoliko bude izabran za predsednika Srbije, lider Srpske napredne stranke je najavio da će zamrznuti funkciju koju ima u stranci, ocenivši da nije primereno da predsednik države "otvara sednice glavnog odbora svoje stranke".

Ovde možete pogledati emisiju Oko 

Nikolić smatra da postoji sukob između nadležnosti Predsednika Republike i načina na koji se predsednik bira.

"Ustav je predvideo da vlada vodi politiku, a predsednik predstavlja Srbiju, ali ja mislim da predsednik treba da koordiniše svoj rad s vladom i da bi trebalo da ima šira ovlašćenja", rekao je Nikolić.

Tomislav Nikolić je rekao da se njegov predsednički program ne razlikuje od programa koji je planirao za buduću Vladu Srbije.

"Među prioritetima su eliminisanje mita i korupcije, pomoć selu, malim i srednjum preduzećima, trudnicama, reforma administracije, oko 100 milijardi evra investicija, javni radovi", naveo je Nikolić.

Zakon o javnim nabavkama biće na dnevnom redu prve sednice parlamenta, najavio je Nikolić, podsetivši da je i Evropska unija ocenila da na korupciji kod javnih nabavki Srbija gubi između 500 i 600 miliona evra.

"Treba reformisati i penzijski sistem i sivu ekonomiju vratiti u zakonske okvire. Neophodno je pomoći poljoprivredu koja grca i neće izdržati konkurenciju koja će dolaziti iz Evropske unije", istakao je Nikolić i najavio da treba preispitati sve privatizacije.

"Ja sam rekao da ima 600 slobodnih sudija koji nisu prošli reformu i oko 200 tužilaca kojima ćemo po ugovoru o delu dati po jedan predmat, da odrede da li je bila prvatizacija po zakonu, to dugujemo radnicima", naveo je Nikolić.

Lider naprednjaka smatra da treba investirati u energetiku, kanal Dunav-Vardar-Egejsko more, napraviti industrijsku zonu duž toka Dunava od Novog Sada do Beograda i tako zaustaviti "uzurpaciju poljoprivednog zemljišta u Vojvodini".

Nikolić je obećao i reformu vlade i smanjenje broja ministarstava, rekavši da će sa svim strankama, bez obzira da li su u vlasti ili opoziciji, razgovarati o smanjenju broja poslanika za polovinu u odnosu na sadašnji broj, jer bi se tako uštedelo mnogo novca. Najavio je i ukidanje svih agencija i prakse zapošljavanja po partijskoj liniji.

Nikolić je rekao da ima pravo da obećava, jer SNS, koju vodi, nije bila na vlsti i nije izneverila očekivanja građana.

Nikolić: Pare od investicija otišle na prljavu kampanju

Lider naprednjaka je istakao da je negativna kampanja bila šok za građane svega dan ili dva. "Ja sam oslobođen toga da se previše sekiram", objasnio je Nikolić.

Budući da je kao nosilac liste i predsednički kandidat u kampanji od 6 ujutru, pa do ponoći, Nikolić navodi da ne stiže ni da čita šta se sve o njemu objavljue. Ta "muka", kako kaže, prepuštena je Aleksandru Vučiću.

Negativna kampanja i prljavštine koje se iznose, po mišljenju Nikolića, znače da je Demokratska stranke svesna da Srpska napredna stranka može da ih pobedi.

Računica naprednjaka pokazuje, kako navodi, da je hiljadu radnih mesta izgubljeno, to jest 13 do 14 miliona evra zato što DS vodi prljavu kampanju.

Po mišljenju Nikolića, besmislena je kritika odluke da promeni stranku i politiku, jer je građanima jasno da je ta odluka doneta u momentu kada stranka kojoj je ranije pripadao nije želela da potpiše SSP.

Osnivanjem stranke, tvrdi Nikolić, DS je dobio novu snagu, a pomogli su i građanima Srbije.

Saradnja sa svima za dobro Srbije

"Sa Liberalno demokratskom partijom posle izbora možemo sarađivati na zakonima koji su dobri za Srbiju, onima koji se tiču Ervopske unije", objašnjava lider naprednjaka i dodaje da "Čedomir Jovanović nije vodio stranku koja se obrukala u vlasti", pa je sa njima saradnja moguća na onim temama koje su od opšte koristi.

Uslov je i da se Čedomir Jovanović odrekne bar verbalnog zalaganja za nezavnost Kosova.

U odnosu na politiku Demokratske stranke Srbije, SNS podržava politiku "i - i". To znači, objašnjava Nikolić, političku neutralnost, uz saradnju i sa Evropskom unijom i sa Ruskom Federacijom.

"Ja sada Koštunici kažem - ja nisam za to da prekinemo pregovore sa EU, jer zašto prekidati ono što donosi dobro, stvara sigurnost, donosi investicije? To se radi kada pregovori počnu da donose loše, kada dođe do uslovljavanja. Ja još nikada nisam čuo da smo u bilo kom trenutku bili uslovljeni zahtevom da priznamo nezavisnost Kosova", kaže Nikolić.

SNS i DSS, objašnjava, mogu da se slože u istrazi kriminala, borbi protiv korupcije. Kohabitacija u kojoj bi on bio na čelu države, dok bi Vladu činili predstavnici drugih, sada vladajućih stranaka, nije najbolje rešenje za Nikolića.

Tek u slučaju da pobedi na svim nivoima, Nikolić kaže da bi on i njegova koalicija mogli u potpunosti da sprovedu zacrtane planove. Međutim, kako navodi, kohabitacija nije isključena.

"Onako kako bih kontrolisao Vladu koju čini moja stranka, tako bih kontrolisao i onu koja bi bila formirana iz današnje vladajuće većine", ističe Nikolić.

To, po mišljenju Nikolića, ne izlazi iz okvira predsedničkih ovlašćenja, jer bi za to tražio odobrenje Vlade.

Pregovori sa Prištinom na višem nivou

"Pregovore sa Prištinom ubuduće treba da vode najviši državni funkcioneri, a ne činovnici", smatra Tomislav Nikolić, iako veruje da odluku o temama i momentu pravljenja kompromisa ni do sada nije donosio šef pregovaračkog tima, nego najviše rukovodstvo države.

"Ne treba, naravno razgovarati sa ljudima koji imaju dokazan kriminalni dosije, optuženim zločincima, ali sa onima koje albanski narod izabere za svoje predstavnike razgovori moraju da se nastave", kaže Nikolić.

Redosled koji će od tri ključna centra najpre posetiti u slučaju pobede na predsedničkim izborima, nije ključan, kaže Nikolić. Ipak, najpre bi trebalo otići u Brisel, budući da ima nerazjašnjenih tema u vezi sa pregovorima.

"Ja ne znam ni šta smo pregovarali, ni na šta smo pristali, koje smo obaveze preuzeli", kaže Nikolić. Posete Moskvi i Vašingtonu, usledile bi odmah potom, najavljuje lider naprednjaka.

Sa zemljama i liderima u regionu nema nikakvih problema, objašnjava Nikolić, budući da je već posetio lidere stranaka koje su sada na vlasti, a i neke opozicione. Kada je reč o Hrvatskoj, ta država duguje da reši pitanja izbeglih Srba i imovine, navodi lider naprednjaka.

"Drugi problem sa njima nemam, a ne verujem ni da oni imaju problem sa mnom, s obzirom na to da sam u toj zemlji autom sa srpskim tablicama boravio više puta u poslednjih nekoliko godina", kaže Nikolić i objašnjava da ako sada nemaju problema sa njim, neće ih imati ni kada bude predsednik.

Lider naprednjaka poručuje predsedniku Republike Srpske da se ne meša u sve poslove Srbije. "Bilo bi mu dobro da svoju državu vodi, a sa Srbijom neka sarađuje", poručuje Tomislav Nikolić.

четвртак, 01. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару