Читај ми!

Jovanović: Nema bežanja od teških pitanja

Same po sebi promene nisu dovoljne, potreban je preokret, poručuje kandidat za predsednika Srbije i nosilac liste "Preokret" Čedomir Jovanović. Narod želi nadoknadu za izgubljenih 20 godina, ali i evropski put, ne bežanje od teških pitanja, rekao Jovanović.

Kako izgleda drugačija politika koja je potrebna Srbiji, šta očekuje od izbora i kako vidi postizborne koalicije, u emisiji Oko govorio je kandidat za predsednika Srbije i nosilac liste "Preokret" Čedomir Jovanović.

Ovde možete pogledati emisiju Oko.

"Mi ne razumemo vreme u kojem živimo, kao što nismo ni pre dvadeset godina, pa je najvažnije imati smisla za probleme koji su u velikoj meri nasleđeni, jer nismo shvatili kako da ih rešavamo, rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao da "Preokret" nudi novu politiku, istinu o poslu koji Srbiju čeka, ekonomske principe koji će prethodno biti sprovedeni u politici, transformaciju javnih preduzeća, povlačenje politike u političke institucije.

Odgovora nema u povratku na staro, istakao je Jovanović, govoreći o stanju u poljoprivredi, zaštiti na selu, situaciji sa trudnicama na selu.

"Ja bih im poručio da izdrže, jer postoji velika veza njihovih života sa politikom. Obaveza moje koalicije je rešavanje njihovih problema, svi mi želimo dobro ovoj zemlji, to su opšta mesta svake politike, ali ako govorimo o paorima, i tu ima politike i države, a problem je u unutrašnjoj organizaciji", rekao je Jovanović.

Promene same po sebi nisu dovoljne, potreban je preokret, istakao je Jovanović i na pitanje šta srpski narod želi odgovario da je to nadoknada izgubljenih 20 godina, ali i evropski put, ne bežanje od teških pitanja, jer cilj je da "naša deca budu prva generacija koja živi u miru".

"Mi pre podne varamo Moskvu, a posle podne Brisel i Vašington", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, Srbija je potrebna regionu sa jednom novom vizijom i kroz podizanje konkurentnosti.

Pitanje evroatlantskih integracija je, kako kaže, veoma važno, "naša zemlja je prepuna otrova i predrasuda, ali mislim da više nema onolikog revolta kad su takve ideje u pitanju".

"Srbija bi ulaskom u NATO dobila jednu vrstu sigurnosti, mi smo bili nemoćni da idemo u korak sa vremenom, i ja želim model koji će nam omogućiti sigurnu državu. Zamislite na šta bi ličio odnos Grčke i Turske danas, da nisu u NATO-u, čak i Rusija ima posebne odnose sa tim savezom, ona razume njegov značaj. Ne mogu ja da uvedem Srbiju u NATO, ali bih da se o tome razgovara", rekao je Jovanović.

Region je naša Evropa

O obilasku regiona u kampanji, Jovanović je rekao da "ako sva pamet bude dolazila iz jedne glave nećemo daleko stići, region je naša Evropa, a ne bliskost sa briselskim komesarima".

Jovanović je rekao da je uljudan odnos Borisa Tadića i Iva Josipovića nešto što je korisno, ali da je svakako potrebna i saradnja u raznim oblastima sa zemljama regiona.

"Potrebne su nove ideje da se Bosna stabilizuje kao država, da se reše nesporazumi ali i ponude neke vizije koje bi imale više zajedništva u bosanskom životu. Politika prema Bosni i Kosovu velika je obaveza Srbije, a ne stvar nužde", rekao je lider koalicije "Preokret".

Odgovarajući na pitanje o ubrzanju na putu ka EU, Jovanović je rekao da je unutrašnja potreba Srbije svakako problem Kosova, kao i da je bilo potrebno mnogo više liderstva i hrabrosti u politici prema Kosovu.

"Ja ću podržati dijalog sa kosovskim albancima, rešenje akutnih životnih pitanja, a ova vlada je manipulisala tim pitanjima", istakao je Jovanović.

Spokojan život cilj politike

"Nijedno društvo kao naše nije bilo zatvoreno za rasprave, smatrali smo tragajući za rešenjem kosovskog problema da treba drugim putem da se ide. Ja volim ovu zemlju, živim u njoj i sve što sam radio i radim jeste zbog spokojnog života u ovoj zemlji", rekao je Jovanović.

Govoreći o tome koliko se promenio, Jovanović je rekao da ne može da se identifikuje sa slikom Srbije devedesetih, kaže i da Tomislava Nikolića vidi kao mogućeg partnera, a saradnju sa njegovom strankom kao realnu.

O tome koja je njegova ciljna grupa s obzirom na stranačku različitost u "Preokretu", rekao je da postoji zajednička spremnost da se bude u istom poslu, kao i da ne treba oduzimati ljudima pravo da se saglase oko važnih pitanja.

Jovanović je rekao da mu je na predsedničkim izborima glavni konkurent Boris Tadić, da ga je pre četiri godine kritikovao zbog kohabitacije sa Koštunicom, ali da se pomirenja prave u ovom trenutku.

Jovanović je istakao i da mu smeta pevanje u politici i strančarenje u kafani, kao i da sa SPS-om takođe može doći do saradnje, jer na odnos njegove stranke prevashodno utiču dogovori oko posla.

"Ne bih se kandidovao na izborima da ne mislim da nisam sposoban da krčim put ovoj zemlji, ja sam mogao sam da odem kod Miloševića kući, i kod beretki u Kulu, ali ne mogu sam da reformišem zdravstvo, penzione fondove i da obavim agrarnu reformu, pa će moja pozicija posle 6. maja zavisiti od podrške, jer nikoga ne želim da ucenjujem", rekao je Jovanović.

Lider koalicije Preokret zaključio je da će o njegovom mestu u politici odlučiti građani Srbije, ali želi da pobedi, jer, kako je rekao, misli da su njegove ideje potrebne Srbiji.

четвртак, 01. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару