Sprečen novi požar u Loznici

Noćas ponovo izbila vatra u lozničkoj fabrici "Viskoza". Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca požar potpuno ugašen. Vatrogasci nastavljaju dežurstva kod objekata koji su goreli. Traži se hitno rešenje za izmeštanje opasnih materija iz kruga fabrike.

Direktor lozničke industrije u stečaju "Viskoza" Slavoljub Kojić izjavio je da je noćas ponovo izbila vatra u fabričkom pogonu "Svila", a požar je, zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca iz fabrike i grada, potpuno ugašen.

Požar u "Viskozi", u kome je život izgubio Milivoje Kokanović iz Novog Sela kod Loznice, izbio je u ponedeljak ujutru u pogonu "Svila" i proširio se na fabrički pogon "Cel-vlakna", a ugašen je u utorak, rekao je istražni sudija Opštinskog suda u Loznici Živadin Lazić.

Istražni postupak je praktično na početku jer visoka temperatura i zagušljiv vazduh još onemogućavaju uviđaj na licu mesta kako bi se ustanovili uzroci požara i sve činjenice i okolnosti.

Obudukcioni nalaz i rezulati toksikološke analize odgovoriće na pitanje o uzroku Kokanovićeve smrti, objasnio je Lazić.

Direktor Kojić je naveo da se noćas požar pojavio u podrumskom delu pogona "Svila" ali je brzo ugašen, zahvaljujući neprekidnom dežurstvu vatrogasaca.

Vatrogasci "Viskoze" će nastaviti da dežuraju kod objekata koji su goreli, a na licu mesta raspolažu vatrogasnim vozilom koje je spremno na intervenciju u svakom trenutku, rekao je Kojić.

Što pre izmestiti opasne materije

Gradsko veće Loznice formiralo je radnu grupu koja, zajedno sa resornim ministarstvom i menadžmentom "Viskoze" treba da pronađe rešenje za izmeštanje opasnih materija iz kruga te kompanije u stečaju.

U krugu fabrike se od 2005. godine, kada je potpuno obustavljena proizvodnja, nalazi 500 tona ugljendisulfida (CS2), lako zapaljivog i po čovekovo zdravlje izuzetno štetnog hemijskog jedinjenja.

Ministar zaštite životne sredine i prostrornog planiranja Oliver Dulić je u ponedeljak, prilikom boravka u "Viskozi", naglasio da će Vlada Srbije pomoći da se iz fabričkog kruga uklone opasne materije.

Veće je odalo priznanje i izrazilo zahvalnost pripadnicima vatrogasnih jedinica, MUP-a Srbije i svim predstavnicima državnih organa koji su doprineli da požar bude ugašen i da se izbegne veća opasnost.

Na predlog gradonačelnika, odlučeno je da se dodeli jednokratna finansijska pomoć porodici stradalog radnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару