Читај ми!

Smena i hapšenje zbog ubistva u Ratkoviću

Direktor policije Milorad Veljović zatražio smenu komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića. Ministar policije Ivica Dačić kaže da će taj zahtev prihvatiti. Pripadnik kraljevačkog odreda Žandarmerije Aleksandar Krstić uhapšen zbog sumnje da je ubio i zapalio dve osobe, jer je jednom od njih dugovao 5.000 evra.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je da će potpisati rešenje o smeni komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića na zahtev direktora policije. Milorad Veljović zatražio je Dikićevu smenu posle hapšenja pripadnika Žandarmerije zbog sumnje da je ubio i zapalio dve osobe u blizini Jagodine. U međuvremenu se oglasio i Dikić, koji kaže da nije kriv i da je za smenu saznao iz medija.

Policija je uhapsila Aleksandra Krstića, pripadnika kraljevačkog odreda Žandarmerije, zbog sumnje da je ubio i zapalio Srđana Tomića i Aleksandra Nedeljkovića.

U policiji kažu da je Krstić dugovao novac Nedeljkoviću i da ga je pozvao da mu pokaže jedan automobil koji je, navodno, nameravao da mu da na ime duga. Nedeljković je Srđana Tomića zamolio da pođe sa njim i da ga svojim automobilom odveze do Kragujevca.

Posle susreta u Kragujevcu, Krstić ih je uz pretnju oružjem primorao da se odvezu na područje sela Zakuta kod Kraljeva. Krstić je, sedeći na zadnjem sedištu, Tomiću i Nedeljkoviću pucao u glavu i tako ih ubio.

Krstić je posle zločina odvezao tela i automobil do mesta Ratković i zapalio ih kako bi prikrio tragove.

Policija je nastavila rad na tom slučaju kako bi utvrdila da li je još neko eventualno učestvovao u zločinu.

Inače, pokojni Nedeljković je te večeri slao svojoj supruzi poruke. Međutim, u jednom trenutku, poruka više nije bilo i supruga je posumnjala da se nešto dogodilo. Prijatelj ubijenog Aleksandra Nedeljkovića kaže da su preko poznanika uspeli da stupe u kontakt i sa osumnjičenim Krstićem.

"On je rekao da Sale nije bio kod njega, da su se čuli preko poruke oko tri sata, da je bio u lovu i da je neki motor popravljao. Kada ga je dobila Saletova supruga, on je rekao da on nije bio kod njega i da on laže. Kada ga je pitala šta da radi, on joj je rekao da prijavi policiji", priča prijatelj Aleksandra Nedeljkovića Rajko Racić.

Policiji je sve i prijavljeno, a Krstić je ubrzo i uhapšen. Nakon hapšenja pripadnika Žandarmerije usledio je zahtev za smenu komandanta Žanarmerije.

Direktor policije Milorad Veljović kaže da konferencija za novinare na kojoj je objavio da će zatražiti Dikićevu smenu jedna od najtežih u karijeri.

"Ovi ljudi i ovaj čovek koji je uradio ovo nisu predstavnici policije, ni Žandaremrije, niti mogu biti, oni su izrodi", rekao je Veljović.

Pojedinci ne smeju biti iznad zakona

Prema njegovim rečima, nijedan pojedinac ne sme biti iznad sistema i države i zato je zatražio smenu komandanta Žandarmerije.

"Ovo danas nije početk. Ovo je danas stvar koja je, kako ste vi rekli prelila čašu žuči i koja se mora rešiti. I ja u ovom delu očekujem potpunu podršku i premijera i ministra, ovaj problem moramo već danas rešiti", istakao je Veljović.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić nije dugo čekao. Rekao je da može da reaguje dvostruko, a to znači da može da potpiše rešenje ili da ne reaguje nikako.

"Rekao sam da ću poptisati rešenje zato što ne ulazim u razloge, nisam ulazio ni u pitanje kada je predlagan, moram da kažem odmah da sam ja tada imao svoje predloge, ali nije bitno. Bio je naš predlog, ne treba pljuvati u lice samima sebi, jer kad pljuješ uvek pada na tvoje lice", rekao je Dačić.

Inače, krajem prošle godine, pokrenuta je istraga o zloupotrebama u Žandarmeriji. Pre nekoliko meseci, u medijma se pojavio izveštaj sektora unutrašnje kontrole u kojem se navodi da su Dikićev rođeni brat i još nekoliko pripadnika te jedinice osumnjičeni za ucene, iznude i reketiranje. Direktor policije kaže da još nije obavešten šta je sa tim slučajem.

"Taj događaj što pre mora izaći u javnost, da li je neko odgovoran, zbog čega i kako. Nisam siguran, ali mislim da je taj slučaj rešen pre, da se ovaj događaj možda ne bi ni desio", smatra Veljović.

Direktor policije je 2011. godine zatražio kadrovske promene u Žandarmeriji zbog poremećenih ljudskih odnosa i nefunkcionisanja odreda te jedinice.

To je, kako kaže, uradio posle akcije "Sistem". Policija je tada došla do saznanja da je komandant Žandarmerije prisluškivao svoje saradnike i da su pripadnici te jedinice pronašli određenu količinu oružja, koju nisu prijavili, već su je prebacili u svoju bazu.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару