Читај ми!

Izručenje "Zemunaca"

Španija započela postupak izručenja Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića. Ministarka Snežana Malović očekuje da će biti izručeni najkasnije u roku od godinu dana koliko može da traje ekstradicioni postupak.

13.11 - Formalno započeo postupak ekstradicije pripadnika "zemunskog klana", koji može da traje maksimalno godinu dana, rekla ministarka Snežana Malović, javlja izveštač RTS-a iz Madrida.

Španski pravosudni organi pokrenuli su postupak ekstradicije Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića po zahtevu Srbije za njihovo izručenje, rekla je ministarka pravde Snežana Malović.

Ministarka je posle sastanka sa španskim kolegom Albertom Ruiz Galjardonom rekla da očekuje da će oni biti izručeni najkasnije u roku od godinu dana koliko može da traje ekstradicioni postupak.

Ministarka Malović i njen kolega razgovarali su i o konfiskovanju imovine svih osumnjičenih protiv kojih se vode postupci a poseduju imovinu u Španiji, kao što su odbegli bivši direktor "Ce-marketa" Slobodan Radulović i pripadnici klana Darka Šarića. Kako je rekla, na sastanku je bilo reči i o Stanku Subotiću Canetu, osuđenom za šverc cigareta.

"Razgovarali smo i o drugim slučajevima, prvenstveno imajući u vidu imovinu Šarićevog klana u Španiji i imovinu drugih okrivljenih u Srbiji, kao što su Radulović i Subotić", rekla je Snežana Malović.

Snežana Malović je istakla da vrednost njihove imovine iznosi više desetina miliona evra, i dodala da u jednom španskom gradu (Marbelji) postoji "srpska ulica" u kojoj kriminalci iz Srbije imaju nekretnine i imovinu.

Na sastanku je bilo reči i o članu zemunskog klana Milanu Jurišiću Juretu. Tužilaštva dve zemlje će nastaviti saradnju na tom predmetu u vezi sa DNK analizom i utvrđivanjem identiteta Jurišića, rekla je Malovićeva.

Španska policija je počela i istragu o ubistvu Jurišića, koga su ostali članovi bande navodno ubili u jednom stanu u Madridu, a onda njegovo telo samleli u mašini za mlevenje mesa i bacili u reku.

"Postupci koji mogu da se pokrenu u Španiji ne odnose se samo na ubistvo Jurišića, nego i na druga dela koja se tiču pranja novca i falsifikovanja isprava", rekla je Snežana Malović.

Na pitanje da li će postupak vezan za Jurišića biti vođen u Srbiji ili u Španiji, Snežana Malović je odgovorila da "u ovom trenutku to ne može da kaže", jer su otvorene sve mogućnosti, i navela da postoje različite mogućnosti i za ekstradiciju, jer postoje privremena i stalna ekstradicija.

Osim ministarke Malović, u srpskoj delegaciji su i državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen i republički tužilac Zagorka Dolovac.

Umešani u veliki broj ubistava 

Bojovića, Milisavljevića i Petrića Srbija traži zbog desetina ubistava, među kojima je i  atentat na premijera Zorana Đinđića, a španski pravosudni organi ih, takođe, terete za brojna nedela.

Srbija je 13. marta uputila Španiji zahtev za ekstradiciju, uz koji je prosleđena i dokumentacija o krivičnim delima za koja ih tereti Srbija, od oko 2.000 strana.

Protiv Bojovića, Milisavljevića i Petrića pokrenut je krivični postupak u Španiji zbog posedovanja arsenala oružja, falsifikovanja dokumenata, pripadnosti organizovanoj kriminalnoj grupi i opiranja hapšenju i određen im je pritvor.

Sumnjiče se i za ubistvo nekadašnjeg "druga iz klana" Milana Jurišića, čije je ubistvo nedavno potvrdila španska policija.

Bojović je do hapšenja u Valensiji bio oko godinu i po u bekstvu i u odsustvu mu se sudi zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva.

U Srbiji ga čeka odsluženje dve pravosnažne kazne od 14 meseci zatvora, zbog nedozvoljenog posedovanja oružja, kao i osam meseci zatvora zbog falsifikovanja ličnih dokumenata.

Srbija Milisavljevića traži radi odsluženja pravosnažnih kazni, na koje je osuđen u odsustvu, pošto je u bekstvu bio od marta 2003. godine.

Osuđen je na 40 godina zatvora, zbog krivičnih dela koje je izvršio kao pripadnik zemunskog klana i 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Đinđića, a za otmicu vlasnika "Delte" Miroslava Miškovića na sedam godina zatvora.

Petrić je, takođe, pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zbog ubistva od 15 godina zatvora i ostalo mu je da odsluži još tri godine i 10 meseci, pošto je pobegao iz zemlje u toku izdržavanja kazne.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 08. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару