Pirotska peglana kobasica od organskog mesa

Nadaleko čuvena, jedinstvena po ukusu i načinu izrade, pirotska kobasica se modernizuje. Imaće i zvaničnu potvrdu da je napravljena od organskog mesa. Na Staroj planini, najveći stočar u pirotskom kraju i prvi registrovani proizvođača peglane kobasice, potpisali su ugovor o isporuci organskog konjskog i goveđeg mesa.

Simbolično, na midžorskim savatima, počeo je ozbiljan stočarsko-prerađivački posao, na koji se čekalo decenijama. Prvi registrovani proizvođač peglane kobasice, obezbedio je meso iz organskog uzgoja. Na taj način, kupcima će se garantovati poreklo i kvalitet sirovine.

"Zahvaljujući ministarstvu poljoprivrede i Upravi za veterinu, koji su doneli pravilnik za proizvođače manjih količina hrane, mi smo dobili pravni osnov i regostrovali prvu preradu mesa", kaže proizvođač peglane kobasice Dalibor Tošić.

Dodaje da će se za mesec dana na tržištu naći i peglana kobasica od poludivljih konja sa Stare planine.

I to nije sve. Prikuplja se dokumentacija za gradnju prve organske klanice u pirotskom kraju. A grad je pokrenuo proceduru za zaštitu geografskog porekla peglane kobasice. Trenutno je na Staroj planini oko 300 grla krupne i hiljadu grla sitne stoke u organskoj proizvodnji.

"Konačno imamo nekoga, ko će direktno od nas proizvođača da bez zamrzavanja, bez dodataka, preradi to meso i da ga kao finalni proizvod ponudi krajnjem korisniku", isitče farmer Miodrag Lilić.

Na 1.800 metara nadmorske visine na Staroj planini, stočarstvo je isključivo ekstenzivno. Krave i konji, već početkom aprila iz zimovnika, sami dolaze na vrhove Stare planine. Takođe, sami odlaze oko Mitrovdana. Njihova hrana ovde su nepregledni staroplaninski pašnjaci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. април 2025.
23° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом