Indijska kompanija "Tafe" kupila IMT za 66,8 miliona dinara

Jedan od simbola nekadašnje Jugoslavije IMT prodat je po ceni od 66,8 miliona dinara indijskom proizvođaču traktora "Tafe". Prvi traktor mogao bi da bude proizveden za godinu dana pod imenom IMT. "Tafe" stekao pravo na intelektualnu svojinu IMT-a, koja uključuje brend, nacrte dizajna i autorska prava, kao i nekretnine u Jarkovcu kod Sečnja.

Kako je najavljeno, kupoprodajni ugovor će biti potpisan u roku od tri dana.

Kako su novinarima rekli predstavnici kompanije "Tafe", prvi traktor mogao bi da bude proizveden za 12 meseci pod imenom IMT.

Zamenik direktora kompanije "Tafe" za evropsko tržište Kamal Ahuđa rekao je novinarima da "Tafe" koristi tehnologiju ferguson, koju ima i IMT od 1957. godine.

"Tafe" je, kaže, kupio samo brend i intelektualna prava i namerava da oživi taj brend uz ferguson tehnologiju i kooperante u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji kako bi što veći deo traktora bio proizveden, a ne samo sklopljen u Srbiji.

Upitan koliko će radnika biti zaposleno, naveo je da je to teško reći u ovom trenutku.

Kada je reč o dugoročnim planovima, Ahuđa navodi da, kada se dostigne 50 odsto domaćeg udela u proizvodu, namera je da se "Tafe" širi u Rusiju i druge zemlje sa kojima Srbija ima strateške ugovore.

Navodi i da će se tek videti gde će biti izgrađena nova zgrada IMT-a, jer proizvodnja neće biti u Beogradu.

Kaže da novi pogon sigurno neće biti na Novom Beogradu, jer tu nije mesto teškoj industriji.

Dodaje da će trenutno jedan od potencijalnih objekata biti u Jarkovcu, ali da to neće biti jedini izgrađeni objekat u Srbiji.

"Vrlo je moguće da ćemo izabrati neku lokaciju u nekoj drugoj opštini u Srbiji koja nam dâ bolje uslove", kaže Ahuđa.

Cilj u prvih pet godina – proizvodnja minimum 5.000 traktora 

Upitan koliko će novca biti uloženo kaže da će biti više miliona i navodi da će to zavisiti od strateškog partnera i da "Tafe" pregovara sa dve-tri domaće firme.

"Kad sa njima napravimo ugovor, videćemo tačno što se tiče lokacije i sume novca koja će se uložiti. Potrebni su novi pogoni, tehnologija se promenila, proizvodnja je danas drugačija nego za vreme IMT-a", rekao je Ahuđa i dodao da je najnovija mašina u IMT-u iz 1987, te da "Tafe" skoro ništa od toga neće moći da iskoristi.

Cilj u prvih pet godina je, kaže, proizvodnja minimum 5.000 traktora i to najpre za srpsko tržište, a kasnije se planira i proširenje na tržišta bivših jugoslovenskih republika, Poljske i eventualno Mađarske i Rumunije.

Naveo je da "Tafe" ima fabriku u Turskoj, Indiji i jednu malu fabriku u Kini, da se godišnje u Srbiji proda od 300 do 400 traktora godišnje koje proizvodi "Tafe", a na području bivše Jugoslavije oko 1.000.

Kupovini IMT-a danas je prisustvovao i Ljubomir Stevanović, nekadašnji direktor IMT-a, koji kaže da prodajom očekuje da se oživi proizvodnja traktora i da ožive i kooperanti u Srbiji, a možda i u celoj bivšoj Jugoslaviji.

"IMT može da očekuje 1.000 do 1.500 radnika, ali ne odmah, postepeno, kako bude rasla proizvodnja, tako će se povećavati broj radnika", rekao je Stevanović novinarima.

Kaže da je bio direktor u zlatna vremena, kada se proizvodilo više od 40.000 traktora, a kada je u IMT-u u Beogradu radilo 9.850 radnika.  

Srbija prošle godine uvezla 3.000 traktora 

Srpski poljoprivrednici koriste oko 400.000 traktora, od kojih je polovina stara više od 15 godina. Samo prošle godine uvezli smo više od 3.000 traktora. 

Traktori koje proizvodi "Tafe" su upravo traktori koji nedostaju domaćim malim gazdinstvima, koji čine 77 odsto naše proizvodnje, navode agrarni analitičari.

"Neka ulažu u našu proizvodnju, moći ćemo da izvozimo jer su za ove traktore zainteresovani i u okruženju", kaže agrarni analitičar Milan Prostran.

IMT i "Tafe" imali su višedecenijsku saradnju u proizvodnji različitih modela traktora. Pedesetih godina prošlog veka, Indijcima smo prodali licencu za proizvodnju traktora koju je Josip Broz Tito kupio od engleske kraljice.  

"Ko bi rekao da će nas kupiti neko kome smo prodali licencu", navodi Prostran.

Nekada su naši poljoprivrednici u više od 90 odsto slučajeva koristili traktore IMT i IMR, koji su bili okosnica naše industrije. IMT je u stečaju od 2015, a proizvodnju je trebalo modernizovati i ranije. 

"Tafe" je deo "Amalgations Group", koji ima godišnji promet od 2,5 milijardi dolara, i treći je po veličini proizvođač traktora na svetu i bio je povezan sa IMT-om više desetina godina.

Prodaja IMT-a oglašena je 1. marta.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару