Porodična proizvodnja mleka i sira u Čurugu

Porodica Petra Radišića iz Bačkog sela Čurug obrađuje stotinu hektara zemlje i ima farmu od dvadeset muznih krava koje dnevno daju pet stotina litara mleka koje prerade u svojoj mini mlekari. Nadaju se kreditu Ipard fondova kako bi lakše preživeli narednu godinu.

Prema rečima domaćina Petra nosioca porodičnog gazdinstva, mleko i sir ne nastaju u mlekari već na njivi gde se gaji kvalitetna hrana neophodna za ishranu njihovih krava.

Za razliku od prošle, veoma dobre, godine ova je zbog suše mnogo teža pa veruju da će im kredit iz Ipard fonda dobro doći.

"Pošto se bavim ratarskom i stočarskom proizvodnjom i preradom tako da ću popuniti gotovo sve rupe, ali to je samo jedan od preduslova za napredovanje dalje", kaže Petar Radišić iz Čuruga.

Petrova supruga Zorica je farmaceut koja je jedan beli mantil zamenila drugim – unapredila je proizvodnju, proširila tržište i zadržala kvalitet.

"Jednaka je odgovornost jednog i drugog mantila. U mantilu farmaceuta vodite odgovornost o zdravlju čoveka a u ovom mantilu mlekarskom vodite računa o hrani koja je opet veoma bitan faktor za zdravlje čoveka", kaže Zorica Radišić.

Radišići proizvode sitni sir, krišku, domaći kačkavalj, rolovane sireve a od skora tvrde i polu tvrde sireve tipa gala i permazana.

U narednom periodu Radišići očekuju udruživanje proizvođača mleka kako bi većim količinama svojih proizvoda bili konkurentniji na tržištu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. април 2025.
20° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом