Begečka šargarepa - obična, a posebna

Begečka šargarepa proglašena je za proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom. Tako je, zbog specifičnih karakteristika i kvaliteta, postala i treći sertifikovan proizvod na teritoriji Novog Sada, a druga zaštićena šargarepa u Evropi. Za proizvođače to znači da će biti prepoznatljiviji na tržištu, a za potrošače da će lakše moći da dođu do kvalitetnijeg proizvoda.

Janko Medveđ sa sinom Duškom gaji šargarepu na 150 hektara. Svake godine proizvedu od pet do sedam hiljada tona. Toliki je i kapacitet hladnjače odakle izvoze čak 80 odsto šargarepe, i to najviše u Bugarsku.

"Pre 20 godina se u Begeču se uopšte nije proizvodila šargarepa, dok ja to nisam počeo da proizvodim. Onda su ljudi sledili, kopirali, sada je to izraslo u veliku proizvodnju i ekstra kvalitet", kaže Janko.

Danas begečku šargarepu proizvodi 14 sertifikovanih povrtara i to na 250 hektara. Godišnji prinos prve klase ovog povrća je oko 12.000 tona. Probali su povrtari ovu francusku sortu šargarepe da proizvedu i na plodnijem zemljištu. Ispostavilo se da joj specifična svojstva daje samo begečka zemlja.

"Što se tiče fizičkih osobina to je dužina ploda 15 do 25 centimetara, debljina od 15 do 30 milimetara, a boja intenzivno narandžasta. To je ukus, boja, miris koji su karakteristični, hrskavost ploda koji su karakteristični za begečku šargarepu sa određenim procentom šećera, procentom karotina", kaže Goran Zec, direktor Zadruge "Begečki povrtari".

Domaće tržište kupuje oko 30 odsto begečke šargarepe. Ostatak ide u region, Bugarsku, Rusiju i to u vrednosti  tri miliona evra. To što je postala proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom trebalo bi da joj da otvori vrata drugih tržišta.

"Ono što je nama najbitnije je da će proizvod biti vidljiviji na tržištu, sigurno u tom marketinškom smislu, da će potrošači biti upoznati sa njim i lakše moći da upoznaju kvalitet", kaže Milorad Radojević, član gradskog veća za privredu u Novom Sadu.

"Sledeći korak koji se tiče upravo proizvođača begečke šargarepe jeste da podnesu zahtev za kontrolne markice, a veoma važan segment je da su markice garancija da je taj proizvod iz Begeča i da ima sve one i morfološke, hemijske i biološke osobine na osnovu kojih je i dobio tu reputaciju", kaže Branislav Raketić, iz Grupe za kvalitet i deklarisanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede.

U Srbiji četrdesetak proizvoda ima zaštićeno geografsko poreklo. Begečka šargarepa je tek osmi proizvod koji ima i sertifikat.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 13. април 2025.
20° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом