недеља, 08.10.2017, 19:30 -> 19:59
Извор: РТС
Stočarstvo ponovo živi u Sremu
Proizvodnja i prodaja svinjskog mesa i prerađevina u Srbiji, poslednjih godina su u porastu, ali su daleko ispod proseka od pre dve decenije. U selima u Sremu, sve je više proizvođača koji se vraćaju stočarstvu. Na porodičnim farmama u Vojvodini uzgaja se više od milion svinja godišnje.
U domaćinstvu Lemajića stočarstvom se bave decenijama. Kupcima u zemlji godišnje isporuče tri tone domaćeg kulena, slanine, kobasica i drugih prerađevina.
U oborima je više od 200 svinja. Sve što naprave, prodaju - tako je i kod drugih proizvođača u Sremu. Ipak, sve to, manje je nego što je otkupljivačima potrebno.
"Naše svinje se prase u Sremu, odgajaju se na toj hrani koja je narasla u Sremu, na toj slami koja je iz Srema. Znači, sve je domaće - autohtono, ono što treba da bude, da se pravi. Mora se znati raditi, mora se znati kvalitet. Ne možete vi hraniti makar šta, makar kako ", rekao je Predrag Lemajić iz Vašice kod Šida.
Dobra otkupna cena, ove godine, vratila je stočare na pijace i u trgovine - ali radne snage nema. Zemlja, štale i mašine, iako se nude po cenama ispod tržišnih, teško nalaze kupca.
U sremskim selima sve je manje mladih, a u samoj Vašici ima na desetine napuštenih kuća. Stočarstvo i poljoprivreda, po kojima je ovaj kraj nekada bio poznat, jedina su šansa za oporavak. Na sreću, dobrih primera ima.
Lemajići su tako, pre dve godine, na jednom zapuštenom imanju, podigli savremenu farmu.
"Ujutru kada se ustane, onda se svinje hrane, čisti se, pa se pravi hrana da bi uveče sve opet, i tako u krug", kaže Zorica Lemajić.
Pomoć uvek zafali na jesen, kada počne svinjokolj. Onda je to strašno, to ne može čovek sam, dodaje Zorica.
"Ima tu nekoliko momaka u selu koji rade i tove od 200 do 300 komada i ne odustaju. To je nekada bolje ili gore, ali se nečime moraju baviti", kaže Predrag.
Šansu je prepoznao i davdesetogodišnji Jovan Miščević. Porodični posao preuzeo je nedavno. Uzgaja oko 200 tovnih svinja. Meso, za sada, prodaje domaćim kupcima.
"Godinama moji rade ovo, preci unazad kolenima, svi se bave stočarstvom, tako da sam ja odlučio da nastavim sa tom gradnjom i da proširim proizvodnju, da osavremenim koliko je to moguće", ističe Jovan Miščević.
Sremski delikatesi prodaju se u zemljama regiona – najviše u Hrvatskoj i Bosni. Međutim, spas je u izvozu svežeg mesa, ali ga trenutno nema.
Kod nekada najvećeg otkupljivača Rusije, problem je cena, a na tržištu Unije još važi zabrana prolaska sirovog mesa kroz njenu teritoriju, zbog vakcinacije protiv svinjske kuge.
Uprkos svemu, nove farme i veća proizvodnja, možda su najava boljih dana za domaće stočare.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар