Suša obrala šljivike, za rakiju ostalo dovoljno

Mraz i suša su umanjili ovogodišnji rod šljiva za više od pedeset procenata u odnosu na prethodnu godinu. Zbog toga je skočila cena, ali ni to neće puno pomoći mnogim voćarima čiji su šljivici ostali potpuno bez roda. Međutim, kao i za vina, sušna godina biće dobra za rakiju.

Na površini od deset hektara na obroncima planine Jelice, nedaleko od Čačka još jedna rodna sezona u šljiviku Predraga Prodanovića. Slasni plavi plodovi ipak neće završiti na trpezi, već kao sirovina za rakiju, koja se izvozi širom Evrope, a putuje i do Australije. Sušna godina ima i prednosti.

"Kako vinogradari posmatraju grožđe, tako i mi posmatramo šljivu i ona će biti odlična. Dovoljno će da bude za rakiju, očekivao sam malo više, bila je velika suša, ali kvalitet je zato odličan. Biće tu oko sto tona šljiva", kaže Predrag Prodanović, proizvođač rakije iz Pridvorice.

Ipak, retko ko se može pohvaliti dobrim rodom ove sezone, ne toliko zbog suše, koliko zbog mraza. Zbog toga Milenko Kaljević nije imao potrebu da zaliva voćnjak u Šljivovici kod Zlatibora.

"Kraj marta toplo, šljive iscvetaju, a kraj aprila zahladni i temperatura ispod nule uništi plodove. A što se tiče suše, rešava se navodnjavanjem. Čak je možda i bolje što nisu rodile ove godine, jer bi ih suša upropastila za narednu godinu", kaže Milenko Kaljević.

Ove sezone mnogi će prepeći šljivovicu od prethodnih godina. Umanjeni rod uticao je da šljiva ove godine bude na ceni, pa će i proizvoda od nje biti manje.

Zbog ranog mraza i suše možda ove godine neće biti dovoljno šljiva za džemove i sokove. Ali kada je u pitanju rakija, domaćini su kategorični, za to žestoko piće, sirovine uvek mora da bude.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 31. март 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом