Koliko je franšiza popularna u Srbiji?

Franšiza je način poslovanja u kome jedna kompanija ustupa drugoj za naknadu svoj brend, sistem i način poslovanja kao i podršku u slučaju problema. U Srbiji postoj između 150 i 200 franšiznih firmi koje se mogu kupiti, a trećina njih je domaća. Najviše ih ima u oblasti trgovine i usluga, a ima li kod nas zakonskog okvira, uslova i potencijala za razvoj takvog poslovanja?

Franšiza u oblasti obrazovanja, osmomesečna obuka "mentalne aritmetike" za decu, probila se na tržište nekoliko zemalja regiona. Testiranjem mališana utvrđeno je da je kod 86 odsto polaznika povećana koncentracija tokom nastave.

"Sami rezultati kod dece jesu neke prave stvari ali su i pokazatelji za razvijanje tog franšiznog koncepta ili biznisa", kaže franšizerka Milica Vukotić Jildirim.

Milica Pajović iz Ministarstva prosvjete Crne Gore kaže da znanje i veštine koje kroz ovaj program deca stiču, umnogome doprinose njihovom boljem uspehu u redovnom obrazovanju.

"S druge strane, pomažu i nastavnom kadru da što uspešnije realizuju predmetnu nastavu", objašnjava Pajovićeva.

Franšize se razvijaju zbog toga što je lakše uspeti preuzimanjem već uhodanog posla, a Nemačka Francuska, Velika Britanija i Švedska imaju između 80 I 90 odsto domaćih franšiza.

"Idealno je da vi imate mnogo više domaćih franšiza. To znači da imate neke domaće ideje koje širite kroz franšizing, a kada imate domaće ideje imate i domaću podršku", kaže Igor Bogojević sa portala Franšiza.

Zakon o franšiznom poslovanju ne postoji kod nas kao ni u većini evropskih zemalja, ali postoji Evropski franšizni kodeks koji reguliše odnose između davaoca i primaoca franšize. U predlogu Građanskog zakonika našao se i nacrt ugovora o franšizingu.

"Više neće moći bilo kakav papir da se zove ugovorom o franšizingu. Moraće da se poštuju tačne klauzule i sadržaj ugovora o franšizingu će biti determinisan, pored potpisnika", ističe savetnik u Privrednoj komori Srbije Marica Vidanović.

Prema poslednjim podacima Evropske franšizne federacije u Evropi ima više od 13.600 franšiznih firmi sa preko pola miliona prodajnih mesta. Uz podršku Privredne komore ove godine prvi put će na sajmu Franšizinga u Parizu učestvovati desetak srpskih franšiznih kompanija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 12. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару