Srpski proizvodi - s kolena na koleno pa na evropsko tržište

Ivanjički krompir, sjenički sir, sjenička stelja i vlasinski med uskoro dobijaju zaštićeno geografsko poreklo. To su proizvodi koji su nastali kao rezultat tradicije, znanja i veština, koje se vekovima prenose sa kolena na koleno, i podneblja.

Domaćim proizvodima sa zaštićenom oznakom geografskog porekla, uskoro će se pridružiti i ivanjički krompir, sjenički kravlji sir, sjenička stelja i vlasinski med. Evropska unija i Vlada Švajcarske kroz program Evropski progres finansiraće proceduru zaštite tih tradicionalnih proizvoda.

Uz čuveni ovčiji sir i meso sjeničke jagnjadi, već zaštićenog geografskog porekla, sjenički stočari očekuju ovu oznaku za još dva proizvoda: sjenički kravlji sir i sjeničku stelju.

"To su proizvodi koji su nastali kao rezultat tradicije, znanja i veština, koje se vekovima prenose sa kolena na koleno, i podneblja", kaže Slaviša Dumić, predsednik Udruženja "Sjeničko jagnje".

Na jedinstvenu, a staru tehnologiju, pozivaju se i proizvođači sira, koji, dok zri, zbog fermentacije, prolazi kroz tri temperaturna perioda, a proizvodnja počinje odmah posle muže.

"Od momenta muže do trpeze, ako ćemo pravi sjenički sir, to je 60 do 90 dana. On ima pikantan ukus, boju, miris, sve ima svoje", kaže Nehrudin Selmanović iz Breze kod Sjenice.

Mleko od koga nastaje sir, mora imati jasno definisane granice određenih parametara koji se kontrolišu u laboratoriji.

"To su mast, protein, laktoza, suva materija i tačka mržnjenja mleka. Samo u granicama tih parametara je sjenički sir sa oznakom zaštićenog geografskog porekla", kaže Jasmina Tandirović, inženjer tehnologije.

I kada je autentičnost potvrđena, još nije sve gotovo.

"Cilj Progresovog projekta je da naši proizvodi dobiju ovlašćene, sertifikovane korisnike, da bi kao takvi izašli sa markicom koju izdaje Ministarstvo poljoprivrede, i bili prepoznatljivi na tržištu Srbije i EU", kaže Esad Hodžić, direktor Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede.

Sa istom nadom, oznake geografskog porekla očekuju i u ivanjičkom kraju, za svoj krompir posebnog kvaliteta, jer se na ovim visinama i ovom tlu, suvim ratarenjem, mnogo manje hemijski tretira.

Mile Bogdanović iz Kušića kod Ivanjice kaže da je taj krompir i biološki vredniji, a ne samo zdraviji.

"Samo podneblje, klima, planinski predeli, jako zdravo. To je ivanjički krompir, poznat u bivšoj Jugoslaviji", rekao je Mirko Drašković iz sela Močioci kod Ivanjice.

Prednost zaštićenih proizvoda su konkurentnost i dodatna vrednost. Potrošači sve više traže, a registracijom naziva proizvoda sa oznakom geografskog porekla i na nivou EU, Srbija će svoje proizvode učiniti prepoznatljivim i na tom tržištu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. април 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом