Saks: Srbiji potrebna strategija rasta

Srbija je jasno orijentisana ka članstvu u Evropskoj uniji i to je dobra procena Vlade Srbije, ali to članstvo samo po sebi neće rešiti sve ekonomske probleme zemlje, kaže američki ekonomista Džefri Saks. Smanjenje javne potrošnje i budžetskog deficita nije dovoljno samo po sebi, jer mora da postoji strategija rasta, ističe Saks.

Američki ekonomista Džefri Saks kaže da je Srbija jasno orijentisana ka članstvu u Evropskoj uniji i da je to dobra procena Vlade Srbije, ali da članstvo samo po sebi neće rešiti sve ekonomske probleme zemlje.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

"Nadam se da to neće potrajati do 2020. godine. Mislim da to nema smisla i ja bih želeo da to ide brže", rekao je Saks gostujući u emisiji "Oko".

Saks, koji je i direktor Instituta "Planeta" na Univerzitetu "Kolumbija" u SAD, smatra da budućnost Srbije nije samo da bude članica EU, već da zemlja treba da razmisli o svom geostrateškom položaju, o prednostima svog položaja i o načinu kako da ekonomski osvaja susedna i druga tržišta u svetu i privuče partnere sa udaljenih destinacija.

"Biti član EU - to je dobro, ali to samo po sebi neće rešiti sve ekonomske probleme Srbije. To je sigurno", ukazao je Saks.

Prema njegovim rečima, Srbija ne treba da kopira, na primer, iskustva Južne Koreje da bi ubrzala ekonomski rast, već Vlada treba da ima strategiju razvoja, potrebne su investicije, da ima viziju gde će biti konkurentna, da planira koju će robu više prodati na novim tržištima.

Saks smatra da mladi u Srbiji, koji čine oko 50 odsto nezaposlenih, treba da se usavršavaju i da stiču nove veštine, jer samo tako mogu da računaju na bolje plaćena radna mesta. On je dodao da Srbija treba da podstiče osnivanje i rast preduzetničkih firmi i preduzeća, koja su izvozno orijentisana.

"To je veliki posao, veliki napor i trebaće vremena za to", naglasio je Saks, ocenjujući da je toliki udeo nezaposlenih mladih ljudi - tragedija.

Komentarišući makroekonomska kretanja u Srbiji, američki ekonomski analitičar primetio je da naša zemlja ima veliku javnu potrošnju i ukazao na to da se budžetski deficit mora smanjiti.

Smanjenje javne potrošnje i budžetskog deficita nije dovoljno samo po sebi, jer mora da postoji strategija rasta, mora da se nađe način za otvaranje novih firmi i nova radna mesta, rekao je Saks i poručio da ne treba po svaku cenu ići u privatizaciju društvenog kapitala, "samo da bi se nešto prodalo", već treba izabrati strateškog partnera koji će podići srpsku ekonomiju i učiniti je konkurentnom.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару