Читај ми!

Država će jačati dinar

Dinar je stabilan, ali nesmotrene izjave pojedinaca mogu da utiču na slabljenje domaće valute, rekla guvernerka NBS. Nije dobro prodavati "Telekom" samo radi pokrivanja deficita, ocenila Jorgovanka Tabaković za RTS.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da je kurs domaće valute sada stabilan, ali ističe da nesmotrene izjave pojedinaca mogu da utiču na slabljenje dinara.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko ekonomije.

"Dinar će ojačati država koja će sve više usklađivati svoje prihode sa rashodima", rekla je Tabakovićeva, gostujući u RTS-ovoj emisiji Oko.

Guvernerka NBS obećava da će dati sve od sebe da oscilacije domaće valute ne budu nagle i da ne štete privredi i građanima.

Upitana da li će inflacija biti planiranih 5,5 odsto, Tabakovićeva je rekla da veruje da će tako biti osim u slučaju izuzetno loše godine u poljoprivredi zbog suše ili drugih vremenskih nepogoda.

"Očekujem da inflacija u oktobru, ako se ne desi nešto nepredviđeno, a tu ne podrzumevam izbore, bude u granicama cilja četiri, plus minus jedan", rekla je guvernerka NBS.

Tabakovićeva je rekla da će u slučaju da inflacija bude ispod 5,5 odsto Narodna banka Srbije voditi "relaksiraniju monetarnu politiku".

Kada je reč o visokim kamatama na bankarske kredite i sve većem broju građana koji ne mogu da otplaćuju kredite, Tabakovićeva je podsetila da su banke usvojile preporuke Narodne banke o pomoći građanima koji su uzeli kredite u švajcarskim francima.

"Broj problematičnih kredita u evrima je daleko manji nego u švajcarskim francima i zato smo preuzeli ulogu da ujednačimo uslove", rekla je Tabakovićeva.

Upitana o eventualnoj prodaji državi "Telekoma", guvernerka je ocenila da nije dobro prodavati tu kompaniju samo da bi se pokrili deficiti.

"Volela bih da 'Telekom' ostane konkurentan u tržišnoj utakmici sa ostalim učesnicima u toj oblasti, ali sve teže tu trku održava, jer u priči o privatizaciji, sve se manje ulaže, što nije dobro", rekla je Tabakovićeva.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару