Читај ми!

Čuvari plata u kriznom periodu

Ako se hitno ne preduzmu mere za prevazilaženje krize, u budućnosti ćemo se baviti preraspodelom siromaštva, ocenjuju gosti emisije Oko. Ipak, smatraju da je za sprovođenje nepopularnih mera potrebna ubedljiva većina koja će na primeni tih mera insistirati tokom celog mandata vlade.

Pred članovima Vlade Srbije je dilema, da li da poslušaju savete ekonomskih stručnjaka i međunarodnih finansijskih institucija, ili da se drže onoga što su obećali u predizbornoj kampanji. Tu dilemu moraju da razreše što pre jer, kako upozoravaju gosti emisije Oko, donošenje antikriznih mera više ne može da čeka.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

Mere za prevazilaženje krize moraju se preduzeti pod hitno ili će nas na to naterati život, jer ćemo se u budućnosti baviti preraspodelom siromaštva, ocenjuje Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište.

Da je te mere trebalo primeniti pre nekoliko godina, uveren je i Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije, koji smatra da se zbog izostanka tih mera u prethodnom periodu kriza pogoršala.

"Ako ne bude snage da se te mere sprovedu u celosti, Srbija će ostati na pola puta", kaže Atanacković, koji smatra da su sve sugestije i Međunardonog monetarnog fonda na mestu.

Ipak, saglasni su da je za sprovođenje nepopularnih mera potrebna ubedljiva većina, koja bi na primeni tih mera insistirala bar četiri godine, jer je toliko potrebno da bi se videli kakvi-takvi rezultati.

Kolumnista lista Danas Dragoljub Petrović smatra da primenu tih mera ometa "kakofonija o antikriznim merama" koja dolazi iz vlade.

Podseća da postoje stranke kao što su PUPS i SPS, čije biračko telo čine penzioneri i stanovništvo čija su primanja inače niska, tako da ne čudi što oni odbacuju ideju u zamrzavanju plata i penzija, dok se, po njegovoj oceni, prvi potpredsednik Vlade se "hvata u koštac sa eknomskim populiznom".

Petrović smatra da bi u slučaju eventualnih vanrednih izbora SNS dobila većinu, ali da je pitanje da li je ta stranka spremna da na sebe preuzme rizik.

"Meni je jasno zašto Vučić ima noćne more, jer ekonomija se tiče svih; građani mogu da prežive različite ideologije, ali osećaju kad im standard pada i kad ne mogu da žive", zaključuje Petrović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару