Читај ми!

Političari, urazumite se!

Vlada mora da bude formirana što pre, da bude hrabra i operativna i nadoknadi sve što je propušteno proteklih godina, kaže Miloš Bugarin. Svaka vlada u kojoj ne budu dve najveće stranke neće trajati duže od godinu dana, smatra finansijski konsultant Nebojša Katić.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je da vlada treba da bude formirana što pre, da bude hrabra i operativna i da sprovede neodložne reforme. Bugarin je, gostujući u emisiji Oko na RTS-u, objasio da samo takva vlada može da nadoknadi sve što je propušteno proteklih godina.

(Snimak "Oka ekonomije" možete pogledati/preuzeti na našoj strani Emisije

Neformiranje vlade 45 dana posle izbora košta mnogo i svaki izgubljeni dan može dalekosežno da se odrazi na srpsku privredu, jer tehnička vlada može da donosi samo operativne odluke, kaže Bugarin.

Finansijski konsultant Nebojša Katić ocenio je da će, ako se formira vlada u kojoj nisu dve najveće partije, takva vlada kratko trajati.

Srbiji predstoji ozbiljan period, a tako ozbiljne odluke kakve čekaju novu vladu može da donese samo ona koju će činiti DS i SNS kao najveće partije i SPS, kao treća, objašnjava Katić, iako računa da se tako nešto možda neće i dogoditi.

Ocenjuje da će onaj ko bude u opoziciji biti u lagodnom položaju i podseća da je i u Grčkoj za krizu "kriva" Nova demokratija više nego PASOK, ali da je PASOK "stradao" na izborima jer se zatekao na vlasti u trenutku "kad je balon pukao", a to "pucanje" se može dogoditi i u Srbiji.

Katić upozorava i da ćemo imati "kolaps sistema", ako se vlada ne formira uskoro.

Predlog ekonomskih mera PKS

Privredna komora Srbije predložila je ekonomsku politiku koja polazi od nove procene rasta do kraja godine. Podrazumeva i zaustavljanje pada industrijske proizvodnje i rasta deficita spoljne trgovine.

Neophodno je, kako se navodi, i smanjenje opterećenja privrede – poreskim reformama i ukidanjem ili smanjenjem pojedinih nameta kojih je identifikovano čak 370. Privrednici upozoravaju da ti nameti imaju nezadrživ rast i da su prošle godine povećani za 38 odsto na lokalnom i 13 odsto na nacionalnom, kada su punili budžet sa 570 evra po zaposlenom.

Među uslovima su efikasniji rad inspekcijskih službi, smanjenje i ukidanje nepotrebnih administrativnih procedura, posebno u izdavanju građevinskih dozvola. Potrebno je i ubrzati pravosudne procedure, ali i temeljno reformisati javni sektor, uz smanjenje javne potrošnje i sprovođenje penzione reforme. PIO fond, po oceni privrednika, ne treba da se naslanja samo na budžet, već da se finansira i od sopstvenih prihoda.

Niska inflacija i fleksibilan ali predvidiv kurs trebalo bi da očuvaju konkurentnost i smanje priliv špekulativnog kapitala. Moraju se zaštititi poverioci i dosledno poštovati ugovori, završiti privatizacije i restrukturiranja u naredne dve godine i reformisati tržište rada.

Iz Privredne komore navode da treba doneti plan oporavka proizvodnje do 2020. godine, podsticati investicije i stvoriti stabilniji poslovni ambijent. Uslov za to su i odsustvo korupcije i racionalizacija administracije, ali i usvajanje posebnog zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u roku od maksimalno 45 dana.

"Privredna komora trebalo je veći akcenat da stavi na poražavajuću politiku NBS, nije akcentovano da je NBS odbijala da prizna da u Srbiji postoji špekulativni kapital i da nije u stanju da se izbori sa inflacijom", rekao je Nebojša Katić.

Bugarin naglašava da je Privredna komora Srbije ukazivala i prethodnom i sadašnjem guverneru da su najveći problemi inflacija i nepredvidiv kurs. Predsednik Privredne komore Srbije kaže i da je problem što je Srbija izgubila industriju.

Vlada bi trebalo da kreditira srpsku privredu, da joj omogući uslove kakvi su u regionu i da se obavezno skrati vreme, kaže Bugarin. Da bi to sve to bilo ostvarivo, potrebna je razvojna banka, smatra Katić. Objašnjava da su Srbiji potrebne bar tri velike domaće banke i da bi bilo dobro da se objedine manje domaće banke.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару