Читај ми!

Šoškić: Ohrabriti investitore

Stabilizacija dinara zavisiće od informacija koje Srbija bude slala u svet investicionoj javnosti, rekao guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić u emisiji "Oko". Šoškić ističe da je međunarodnim investitorima potrebno ohrabrenje.

Srbija mora investicionoj javnosti da pošalje vesti ohrabrenja, kako bi se stabilizovale ekonomske prilike, rekao je gostujući u emisiji Oko guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

(Snimak Oka možete pogledati/preuzeti na našoj strani Emisije)  

"Ključno je da se fomira vlada koja je odlučna da dovede u sklad prihode i rashode i za ovu godinu i za naredne godine i da odmah pozove Međunarodni monetarni fond da učini što je neophodno da se uspostavi pozitivna revizija aranžmana", rekao je Šoškić.

Šoškić je uveren da bi takvo ponašanje smanjilo nepoverenje prema Srbiji koje se, kako kaže, razvilo poslednjih meseci na strani investicione javnosti i da bi to onda sigurno uticalo i na stabilizaciju na deviznom tržištu i kretanje cene javnog duga.

"Za male zemlje kakva je Srbija važno je da u kontinuitetu šalju informacije koje govore o njihovoj makroekonomskoj stabilnosti, zbog čega je važno postojanje izvršne vlasti i parlamenta koji mogu da donose reformske mere", naglasio je Šoškić.

Prema njegovim rečima, dobro bi bilo da nama nije potreban MMF, ali, kako je rekao, mi, nažalost, još nismo finansijski stabilna zemlja i nama je potrebna njihova pomoć.

Guverner Šoškić veruje da će se inflacija krajem ove godine kretati oko gornje granice cilja, odnosno oko šest odsto i da će do kraja godine postojati pritisci na rast inflacije, što zbog rasta cena, ali i zbog uticaja kursa.

Povećanje PDV-a, ocenjuje, ne bi imalo preveliki uticaj na inflaciju.

"Ako podignete porez porašće i cene. To je jednokratni uticaj na inflaciju i mislim da to neće imati veliki efekat", objasnio je Šoškić.

Guverner naglašava da za Srbiju ne bi bio dobar fiksni kurs, jer nema dovoljno uređene javne finansije i kontinuirani priliv novca, a postoji i jaz između uvoza i izvoza.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару