Читај ми!

Ima zainteresovanih za "Jat"

Rok za dostavljanje ponuda strateških partnera za novu srpsku aviokompaniju ističe za dve nedelje. Potencijalnih kupaca ima, ali za informacije o zainteresovanim kompanijama potrebno sačekati završetak tendera, kažu u Vladi.

Direktor Kancelarije Vlade za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović rekao je da do isteka roka tendera za osnivanje nove aviokompanije ima još dve nedelje, i da postoje potencijalni kupci "Jata", ali nije precizirao o kojim kompanijama je reč.

Mihajlović je rekao, da na neki način pokušava da se oživi "Jat", jer je veoma teško prodati tako veliku firmu, u vreme velike ekonomske krize.

U Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku kažu da sada nije preporučljivo davati bilo kakve detalje o tenderu, jer bi to moglo da naruši tendersku proceduru. Predstavnici "Jat ervejza" se ne izjašnjavaju o tenderu.

Prema Mihajlovićevim rečima, cilj države je da sve što vredi prebaci u jedan pogon i da to bude dokapitalizovano, odnosno, da strani kapital uđe u kompaniju.

"Svakoj firmi, ne samo 'Jat ervejzu', vrednost na nekin način opada u velikoj ekonomskoj krizi, ali je potrebno sačekati još malo i videti da li će se i ko javiti na tender", rekao je Mihajlović.

Letonci otkupili dokumentaciju?

Letonski "Er baltik" je, kako prenose pojedini mediji, otkupio tendersku dokumentaciju i time potvrdio zainteresovanost za strateško partnerstvo u osnivanju nove srpske nacionalne aviokompanije, ali tu informaciju niko od zvaničnika nije želeo da potvrdi.

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku ranije je saopštilo da se izbor strateškog partnera očekuje do kraja 2011. Realizacija aktivnosti na uspostavljanju nove kompanije, prenosu sredstava i regulisanju obaveza "Jat ervejza", bi trebalo da bude gotova do juna 2012. godine.

Model osnivanja nove aviokompanije, njena početna veza sa "Jat ervejzom", moguće opcije vlasničke strukture nove aviokompanije, kao i ime nove kompanije, biće u dogovoru sa izabranim investitorom.

Na prvom tenderu 2008. za nacionalnu aviokompaniju iz Srbije nije bilo zainteresovanih, a za 51 odsto kapitala u "Jat ervejzu" tada je traženo 51 milion evra.

Bivši direktor "Jata" i ekonomista Predrag Vujović je objasnio, da je najveća prednost "Jat ervejza", na tenderu za pronalaženje strateškog partnera i zajedničko osnivanje nove aviokompanije, stručni kadar i tržište.

"Pojedine stvari koje ima 'Jat' sigurno će odgovarati budućem većinskom vlasniku. Tu pre svega mislim na kadrove i duboko sam ubeđen da na ovom delu Balkana nigde nema veće koncentracije stručnog kadra nego što je u 'Jatu'", rekao je Vujović.

Vlada Srbije je na sednici 16. aprila prošle godine usvojila zaključak o osnivanju nove aviokompanije, pošto su Radna grupa za poslovnu konsolidaciju "Jat ervejza" i menadžment te kompanije konstatovali da ona nije u stanju da posluje profitabilno.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи