Читај ми!

Nema kupaca za "Jat"

Tender za prodaju nacionalne avio-kompanije traje do semptembra, ali dokumentaciju još niko nije otkupio. Ekonomisti smatraju da više neuspešnih pokušaja prodaje koje je "Jat" imao u prošlosti smanjuje šansu za njegovu prodajom.

Sve je manje izgleda da će nacionalni avio-prevoznik "Jat" biti prodat na tenderu koji je u toku i traje do kraja septembra. Dokumenta nisu otkupljena, a veliki avio-prevoznici iz Turske i Rusije, potencijalno zainteresovani za srpsku avio-kompaniju, i sami se reorganizuju da bi opstali na tržištu.

Za sada niko nije otkupio tendersku dokumentaciju, vrednu 10.000 evra. Država je učinila dosta poteza da "Jat" izgleda atraktivnije za budućeg partnera.

Napravila je novu avio-kompaniju, koja u svom sastavu ima samo flotu aviona i zaposlene oko letačke operative, ali ne i milionske dugove koje je nasledila stara firma koja će, ipak, morati u stečaj.

"Jat" je ove godine prevezao 20 odsto više putnika i trenutno u regionu ima najveći rast broja putnika. Od budućeg starteškog partnera očekuje se da učestvuje u kupovini nove flote.

"Obnavljanje flote je nešto što je u planu, naravno to će biti kompanija koja je veća od naše i ima više aviona na raspolaganju, kao i ugovore sa velikim svetskim proizvođačima, znači da ćemo lakše doći do nove flote. Očekujemo pristup tržištima koje ovog trenutka nemamo", kaže direktor "Jat ervejza" Vladimir Ognjenović.

Za vreme raspisivanja tendera pojedini zainteresovani strani ulagači želeli su da pored "Jata" kupe i deo akcija aerodroma "Nikola Tesla". Tako vezana trgovina, kažu stručnjaci, ne bi pomogla ni prevozniku, ni aerodromu.

"Što je jači 'Jat', mislim da je jači i aerodrom, i da će se i aerodrom kad dođe vreme bolje prodati, ali nema političke ni ekonomske osnove da se to uradi", kaže bivši generalni direktor "Jata" Draško Vujović.

Ekonomisti smatraju da više neuspešnih pokušaja prodaje koje je "Jat" imao u prošlosti smanjuje šansu za njegovu prodajom.

"U ovom trenutku najrealnije je da "Jat" ode u stečaj i da ga neko u stečaju kupi. To je jasan i jednostavan način da se nešto uradi. Na ovaj način mi ćemo nastaviti da plaćamo kartu dva puta, jedanput plaćajući relativno skupu kartu, a drugi put kroz plaćeni porez, da se još dodaje novca 'Jatu' i da tako životari", kaže ekonomista Milan Kovačević.

U Ministarstvu za infrastrukturu, koje je i raspisalo tender, kažu da za vreme tendera neće imati komentara ni oko budućih kupaca, ni oko budućnosti nacionalnog avio-prevoznika, ali navode da strategija za "Jat" postoji i Srbija će, i pored svega, i dalje imati svog nacionalnog avio-prevoznika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи