Читај ми!

Rusija i Kina bez dogovora o gasu

Iako se očekivalo, Rusija i Kina nisu potpisale Sporazum o izvozu ruskog gasa u Kinu čija je vrednost trebalo da dostigne hiljadu milijardi dolara. Nezvanično se saznaje da je Kina tražila fiksnu cenu gasa, dok je ruska strana tražila da nju određuje tržište.

Uprkos očekivanjima, Rusija i Kina nisu se dogovorile o 30-godišnjem sporazumu o isporukama prirodnog gasa, koji je trebalo da bude potpisan u Sankt Peterburgu.

Glavni razlog je neslaganje oko vrednosti Sporazuma, koji bi mogao da dostigne hiljadu milijardi dolara.

Očekivani sporazum o izvozu ruskog gasa Kini, koji je trebalo da bude kruna Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, toliko je važan za dve zemlje da se pregovori o njegovom potpisivanju ne prekidaju.

Dogovor bi pomogao Kini da zadovolji potrebe za energentima, dok bi Rusiji omogućio da izvoz gasa preusmeri izvan Evrope.

Na marginama skupa čulo se da je dogovor propao jer su Kinezi tražili fiksnu cenu gasa, a Rusi da ona zavisi od tržišnih uslova. Kineski predsednik pokušao je da ublaži neslaganja, ne pominjući ih direktno.

"Kina i Rusija su važna nova tržišta sveta. Stabilnim razvojem naših ekonomija ne samo što se uzajamno pomažemo u razvoju, već i pomažemo rastu svetske ekonomije. Naše dve zemlje su međusobno glavni trgovinski partneri", kaže predsednik Kine Hu Đintao.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev kaže da je etapa razvoja Rusije, povezana sa jačanjem uloge države u ekonomiji, završena.

Medvedev za dominaciju privatnog biznisa

"Moj izbor je drugačiji. Ruskom ekonomijom moraju da dominiraju privatni biznis i investitori, a država mora samo da zaštiti odluke i imovinu onih koji su spremni da rizikuju svoj novac i ugled", rekao je Medvedev.

Predsednik Rusije je podsetio da je još uvek u državnom vlasništvu veliki deo ekonomskih aktiva - od preduzeća, do zemljišnih resursa.

No, i na sve ostale aktive i dalje u određenoj meri utiče sistem prevelikog državnog regulisanja u sferama koje su pod kontrolom države, pre svega, u takozvanim prirodnim monopolima, primetio je predsednik Rusije.

Prema Medvedevu, "svaka neodređenost zakonodavstva predstavlja rizik za preduzetnike, ali ne i za državu".

Princip "država je uvek u pravu" odražava se ili u korupciji, ili u sveopštim preferencijama "svojim" kompanijama, nezavisno od oblika vlasništva, rekao je predsednik.

Medvedev je takođe upozorio da bi se Rusija mogla suočiti sa periodom stagnacije i da mora da smanji svoje oslanjanje na visoke cene nafte, ili će se, u suprotnom, suočiti s ekonomskim problemima kada dođe do slabljenja cena tog energenta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару