Poskupela i jaja

U proteklih godinu dana jaja su poskupela za oko pedeset odsto. Osnovni razlog - veliki skok cena stočne hrane. Stručnjaci, ipak, ne očekuju veće poskupljenje oko Uskrsa.

Poskupljenje cena stočne hrane uzrokovalo je u proteklih godinu dana i više cene jaja za oko 50 odsto, smatra direktor Poslovnog udruženja za živinarstvo Rade Škorić.

"Kukuruz, soja i suncokret su poskupeli od 40 odsto do dva i po puta i to je proizvođačima napravilo velike gubitke tokom 2010. godine, tako da su sad jedva sačekali neke tržišne okolnosti da i cenu jaja promene", naveo je Škorić.

Iako jaja obično poskupe pre Uskrsa, zbog niskog standarda građana, stručnjaci ne očekuju prevelika poskupljenja ove godine. Kažu, maksimalna korekcija cena biće do dinara po komadu. Nešto veći promet, prodavci sada beleže samo nekoliko dana uoči velikog praznika.

Zavisno od klase i proizvođača, jaja u beogradskim radnjama najčešće koštaju između 15 i 15 i po dinara. Na pijacama su nešto jeftinija, od 9 do 13 dinara.

Jaja su poslednji put poskupela krajem februara, od 10 do 20 odsto. Iako na cenu finalnog proizvoda sirovine utiču između 70 i 90 odsto, a plaćanje stočne hrane ne može da se odloži, novo, veće poskupljenje, uskoro ne treba očekivati.

Živinari kažu da posluju na granici rentabilnosti. Da bi posao bio isplativ, proizvođačka cena jaja trebalo bi da bude oko 12 dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 22. април 2025.
21° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом