Struja na vetar

Evropska unija je prošle godine u izgradnju elektrana na vetar uložila 13 miliona evra. Prvi vetropark kod nas biće podignut na Čestobrodici, sredinom sledeće godine. Opštini Boljevac godišnje će donositi pola miliona evra.

Desetomesečnim merenjem učestalosti brzine južnog i jugoistočnog vetra na prevoju Čestobrodica, ustanovljeno je da na prostoru od 700 hektara, u opštini Boljevac, može da se izgradi 40 vetrogeneratora snage 2,5 megavata.

Brzina vetra, koja na tom prostoru varira od 6,2 do 8,5 metara u sekundi, dovela je italijanskog investitora u Srbiju. Direktor "Bonkoma" za Jugoistočnu Evropu Marko Luči kaže da, kao investitor, ima veliki strah, jer je to velika investicija.

Vetropark snage 100 megavata opštini će, po svakom proizvodnom kilovatu donositi 1,5 odsto zarade, što je oko pola miliona evra godišnje.

Predsednik Opštine Boljevac Nebojša Marjanović kaže da je buduća dobit četvrtina sadašnjeg budžeta.

"To su ona nedostajuća sredstva koja ćemo uložiti u razvoj infrastrukture i to će biti sredstva koja će nam pomoći da pokrenemo ukupni razvoj opštine", rekao je Marjanović.

Pošto je u Srbiji ponuđena niska otkupna cena proivedene struje, italijanski investitor planira da struju izvozi u Italiju, gde će je prodavati 2,5 puta skuplje.

Direktor "Ekoenergo inženjeringa" u Beogradu Zoran Mojić kaže da je za domaća preduzeća takvo investiranje veliki problem, jer nisu u stanju.

"To su veliki sistemi i stotine miliona evra u pitanju. Mi moramo naći sa njima zajednički jezik i da vidimo u tome svoj interes", rekao je Mojić.

Dok su kod nas vetrenjače novina, Amerikanci snagu vetra koriste već 35 godina. Polja vetrenjača dostižu snagu i do 3.000 megavata.

Pre šest meseci, završena je izgradnja vetrenjača u istočnom delu kalifornijske doline, a svaka od njih koštala je 4,5 miliona dolara. Struja koju proizvodi jedna dovoljna je za potrebe 700 kuća u tom kraju.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи