Mere za sprečavanje širenja krize

Maratonskim sastankom, ministari finansija Evropske unije usvojili paket mera za stabilizaciju te valute, vredan 750 milijardi evra. Članice EU će odbraniti evro, poručio komesar za finansije EU Oli Ren.

Vrednost evra i akcija na evropskim berzama naglo raste, nakon što je Evropska Unija rano jutros dogovorila paket mera za stabilizaciju te valute, vredan 750 milijardi evra.

Da bi sprečila širenje grčke krize na druge zemlje članice evrozone, EU je izdvojila 500 milijardi evra, a preostalih 250 ponudio je Međunarodni monetarni fond. Dosad nezabeležene mere EU dočekane su sa olakšanjem na globalnom finansijskom tržištu.

U trci sa vremenom, ministri finansija za jednu noć postigli su dogovr za koji bi im inače bilo potrebno nekolilo meseci. Pred otvaranja berzi u ponedeljak objavljen je plan obrane evra.

Evropski komesar za finansije Oli Ren kaže da se paket mera sastoji iz dva dela, 60 milijardi će obezbediiti Evropska komisija iz budžeta EU, a drugi deo od 440 milijardi obezbediće na bilateralnoj osnovi zemlje članice EU, koje će na taj način uspeti da odbrane vrednost evra.

MMF će, prema Renovim rečima, obezbediti najmanji deo, oko 220 milijardi evra.

Evopske i svetske berze reaguju sa olakšanjem. Evro ponovo raste, akcije evropskih banaka naglo skaču, od 10 odsto u Frankfurtu, do čak 20 odsto u Parizu.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo kaže da današnji dogovor pokazuje da će svaki pokušaj da se ugrozi stabilnost evra propasti.

"EU je odlučna da podrži svaku članicu pogođenu teškoćama koje su izvan njene kontrole", kaže Barozo.

Prema rečima nemačke kancelarke Angele Merkel, dostupnost novcu zavisiće od toga koliko su zemlje usvojile stroge mere štednje, za obuzdavanje velikog budžetskog deficita.

Kriza koja je uzdrmala EU i njenu zajedničku valutu mogla bi da ima posledice na Srbiju i druge zemlje koje od Evrope očekuju pomoć i solidarnost.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić koji je učestvovuje na sednici Svetskog ekonomskog foruma u Briselu kaže da će evropski plan dugoročno biti koristan i za Srbiju, iako sadašnja situacija nije povoljna za širenje EU.

"To znači da će način pripreme biti pooštren, ali istovremeno to pokazuje da EU jača naročito u momentu kad je potrebno zajedno se odbraniti od krize. Svi se ovde u Briselu slažu da će kroz ovu krizu EU proći ne samo neokrnjeno, nego da će se njene institucije ojačati i tako će i Srbija imati snažnijeg partnera", kaže Đelić.

Uprkos pozitivnim reakcijama, mnogi analitičari upozoravaju da je kriza samo odložena sve dok zemlje članice ne smanje budžetske deficite i ne dovedu finansije u red.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара