Polovnjaci nisu na ceni

Uprkos tome što su polovni automobili i do 40 odsto jeftiniji, kupaca sve manje. Od 2000. godine starost automobila u Srbiji smanjena sa 16 na 11 godina.

Koliko ima automobila u Srbiji i koliko su stari, saznaće se kada u policiji završe novu bazu podataka.

Ona je, kako saznajemo u MUP-u, u fazi izrade. Prvi reprezentativni uzorci pokazuju da se od 2000. godine prosečna starost automobila na našim drumovima smanjila sa 16 na 11 godina.

Godišnje se prosečno uvozilo 30 hiljada polovnih vozila, a od prošle godine i polovni automobili prate pad cena novih, pa su sada jeftiniji i do 40 odsto.

Na najvećoj pijaci polovnih automobila na Balkanu, u Bubanj potoku, iz nedelje u nedelju sve se više prodaju pljeskavice, a sve manje automobili.

Iako su polovna vozila pojeftinila, i mogu se kupiti i na kredit, kupaca je malo.

Sve se manje isplati i individualni uvoz polovnih vozila. Da biste autobusom otišli negde u Evropu i kupili auto, potrebno je vam je, za smeštaj, prevoz i putarine, najmanje 500 evra.

Na to treba dodati još i carinu i porez, koji su mnogo viši, nego za one koji kola kupuju na veliko.

Gordan Karaulić iz "Integra motorsa" kaže da je kamata na polovne automobile 9 odsto i to je način finansiranja na koji se kupci najčešće opredeljuju.

Veliki prodavci imaju i mogućnost da kreditiraju kupce, međutim primer iz Čačaka pokazuje da se polovna vozila sve više kupuju za "keš".

Vladimir Belić iz "Verone moto" kaže da su cene polovnih automobila pale 30 do 40 odsto i gotovo da su se izjednačile sa cenama u inostranstvu.

Prema njegovim rečima, najviše se kupuju vozila niže kategorije, srednje klase do desetak hiljada evera.

Saveta za kupovinu polovnih vozila nema. Preporučuje se da pre kupovine vozilo pregledate sa majstorom ili u ovlašćenom servisu, što košta svega 50 evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво