Читај ми!

Šta obara cenu svinjetine

Svinjske šnicle odavno nisu bile jeftinije, ali prodaja u mesarama nije veća nego inače. Za 10 do 15 odsto su niže i cene nekih mesnih prerađevina. Pad cena svinjetine počeo je krajem prošle godine, kada je pojačan uvoz iz EU, jer je tamo cena bila niža nego u Srbiji.

Poremećaj na tržištu, nelogičnost, ili nešto treće, ali svinjsko meso je za trećinu jeftinije od pasulja. Tetovac košta 600 dinara, a svinjski but manje od 400 dinara.

"Sada imamo situaciju da je kilogram svinjskog buta 349 dinara, a prošle godine u februaru je bio 420. Smanjenje cena mesa utiče na povećane količine mesa koje prodajemo u našim objektima, ali istovremeno to znači i jedan mali pad u ukupnoj vrednosti prometa od prodaje mesa baš zbog toga što su cene značajno niže u odnosu na prethodni period", kaže Miloš Garić iz trgovinskog lanca DIS.

U septembru prošle godine tovljenici u Srbiji koštali su imeđu 170 i 200 dinara po kilogramu. U Evropskoj Uniji cena je tada bila 150 dinara.

U 2014. u Srbiju je uvezeno 330.000 komada živih svinja i 18.000 tona svinjskog mesa. Žive svinje najviše su se uvozile iz Hrvatske i Mađarske, a svinjsko meso iz Španije, Nemačke i Danske. Pojavio se višak na domaćem tržištu, pa su dobavljači spustili cene.

"Rešenje u proizvodnji svinja i svinjskog mesa sigurno stoji u tome da postanemo konkurentni sa Evropskom unijom. Naša proizvodnja je skupa. Moramo da primenjujemo novu tehnologiju, novu genetiku i da na taj način podržimo nivo proizvodnje i konkurentnost", smatra Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

Niže cene mesa neće mnogo pomoći prosečnom stanovniku Srbije, smatraju u potrošačkim organizacijama.

"Poslednje sniženje otkupnih cena svinjetine neće se odraziti na povećanu kupovnu moć potrošača, jer su drugi troškovi u međuvremenu nastali - na primer povećanje cena grejanja ili smanjenje penzija i plata. Upravo će to utanjiti porodične budžete i na taj način, između ostalog, smanjiti i potrošnju mesa", ukazuje Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograda.

Stanovnik Srbije prosečno godišnje potroši 17 kilograma svinjskog mesa. U Evropskoj uniji taj prosek je 45 kilograma.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. децембар 2024.
1° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње