Kako ćemo živeti u 2014?

Reforme i osvajanje novih tržišta mogući su odgovori na pitanje: "Kako do boljeg života u 2014?". Velika su očekivanja od izvoza i industrijske proizvodnje ali, ne treba očekivati značajniji rast zaposlenosti.

U ovoj godini predviđeno je da će privreda nastaviti oporavak, ali po nižoj stopi od prošlogodišnjih dva i po odsto. Velika očekivanja su od izvoza i industrijske proizvodnje ali, ne treba očekivati značajniji rast zaposlenosti.

Prognoze se svode na nadu da će reforme biti sprovedene, kako bi u 2015. godini mogao da se očekuje rast koji će doneti veći broj radnih mesta.

Kada prođe novogodišnje veselje i kada postavimo naizgled jednostavno pitanje: "Kako ćemo živeti u 2014. godini?", malo ko će vam dati precizan odgovor.

"Vraćamo se na početak", konstatuje Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta.

"Statistički, ovo je bila jako dobra godina. Nažalost, nivo standarda je nizak i nivo privredne aktivnosti je nizak, pa se samim tim taj relativni boljitak ne vidi u masi i u proseku", objašnjava Nikolić.

Jedan od odgovora iz privrede jeste da sve zavisi od reformi. "Profesionalizacija kompletnog upravljanja države na svim nivoima je ključna promena i ključni izazov za celokupno društvo", ocenjuje predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić.

Ipak, na pitanje "hoće li 2014. biti lakša ili teža" odgovara: "Mislim da će biti izazovnija".

Drugi odgovor iz privrede na to kakva će biti 2014. jeste u stvari recept - osvajanje novih tržista.

Vlasnik kompanije "Fudlend" Vasa Lekić ne vidi u 2014. veći pomak ni u Srbiji, niti regionu.

"Mislim da treba da iskoristimo situaciju za stvaranje dobre i povoljne klime, bar u regulatornom smislu, a da sa druge strane i dalje stavljamo potencijal na nekim tržištima koja su daleko odavde. Da se što bolje pripremimo, utegnemo, optimizujemo troškove kako bismo izašli što spremniji na svetsko tržište", kaže Lekić.

I konačno, kakva će biti godina zavisiće , naravno od politike. Direktor "Reprezent sistema" Borislav Miljković kaže da cela privreda očekuje "ili - ili" situaciju.

"Ili će biti izbora sledeće godine, pa ćemo izgubiti možda celu, ali pola godine sigurno, ili će vladajuća garnitura da nas povuče najzad u te reforme", dodaje Miljković.

Iako su zbog nepredvidivosti krize brojne prognoze do sada pale u vodu iz SAD i Evrope sve su glasniji i političari i ekonomisti da će 2014. biti dobra godina.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво